„Am avut în Bangkok câteva experiențe culinare delicioase”

Ne povestește Ovidiu Mureșanu, iremediabil îndrăgostit de Regatul Siamului:

Va invit intr-un periplu care sigur o sa va faca sa salivati, dar nu am ce sa fac daca mancarea thailandeza este atat de buna! Va prezint locurile in care mi-am alintat papilele gustative in timpul vizitei mele in Bangkok. Pentru ca, daca e sa vorbim despre bucataria thailandeza si preparate exceptionale, nu exista o alegere mai buna decat restaurantele din acest incredibil oras, unde am avut parte de niste experiente gastronomice cu adevarat memorabile. Iar, pentru a fi mai simplu, le-am ordonat astfel:

Micul Dejun – Restaurantul Phra Nakhon – Capella Bangkok

Va povesteam AICI ca am avut bucuria de a ma caza, pentru cateva zile, la cel mai bun hotel din lume, Capella Bangkok. Unde, pe langa serviciile excelente, personalul minunat si arhitectura minimalista, cu un subtil touch oriental, am gustat si cel mai bun „Mango Sticky Rice” pe care l-am incercat in Thailanda. A fost atat de bun, incat am cerut doua portii, desi savurasem deja un mic dejun destul de consistent: omleta, patiserie si multe fructe proaspete. Daaar, e prea bun acest desert, asa ca va indemn sa treceti pe la restaurantul Phra Nakhon, aflat intr-un loc incantator, chiar pe malul raului Chao Phraya, macar ca sa incercati al lor mango sticky rice.

Dar o sa revin la acest restaurant la finalul calatoriei noastre de azi, cand o sa va dau mai multe detalii despre experienta delicioasa de la Phra Nakhon.

Prânzul – Restaurantul PAfé by Friends of PA

Daca va doriti o experienta cu adevarat exceptionala, in care sa va bucurati nu doar de preparate thai minunate, dar chiar sa si invatati sa faceti un desert thailandez simplu, va indemn sa treceti pe la restaurantul PAfé. Acesta nu este un restaurant ca oricare altele, ci este gazduit de o fundatie care se ocupa de foarte multi oameni nevoiasi din Thailanda, pe care ii sprijina cu alimente, dar si cu alte lucruri necesare, mai ales cand apar situatii grave provocate de inundatii, incendii, cutremure etc. De altfel, aceasta fundatie, Friends of PA, este si o ramura a Crucii Rosii thailandeze. Astfel, aici veti gasi si multe obiecte create de voluntari, pe care le puteti cumpara ca suveniruri: piese de imbracaminte si accesorii, decoratiuni sau cosmetice locale, toate foarte frumoase. Iar fondurile din vanzarea acestora, la fel ca si incasarile restaurantului, sunt folosite pentru activitatea fundatiei.

Dar o sa revin acum la festinul preparat de gazdele noastre de la PAfé. Pentru ca a fost un adevarat spectacol culinar, in care am incercat preparate din peste, din fructe de mare, porc si o multime de legume si fructe nemaiauzite. Denumiri ca: Pad Chai Po Waan, Moo Foy, Khao Chae, Look Kapi Tood, se succedau in meniu, iar noi eram vrajiti nu doar de gusturile ce ne incantau papilele, dar si de felul cum preparatele erau aranjate si servite. Ne-a fost facuta chiar si o demonstratie de catre chef-ul restaurantului, care ne-a pregatit pe loc o salata de mango delicioasa. Iar tot delicioase mi s-au parut legumele si frunzele prajite, care au fost o surpriza tare placuta din meniul de degustare de la PAfé.

Daaar… pentru ca acest meniu bogat trebuia completat si de un desert, am invatat, chiar acolo, sa preparam unul, de la doua doamne mai in varsta, foarte elegante. Un preparat simplu, facut cu lapte de cocos si arome de fructe, care arata spectaculos, ca o floare, dupa ce se coaguleaza in formele speciale in care este turnat. Pentru mine a fost foarte distractiv sa ma implic intr-o astfel de activitate, mai ales ca talentul meu la gatit este aproape inexistent. Doar ca de data asta chiar am reusit sa prepar ceva – e drept, sub privirile foarte atente ale celor doua bunicute thailandeze.

Recunosc, m-am simtit senzational aici, la restaurantul PAfé. Servirea, preparatele, povestea locului ingrijit de voluntari, vila superba coloniala in care se afla restaurantul, toate au fost de poveste si va indemn sa incercat si voi aceasta experienta, daca ajungeti in Bangkok. Mai ales, ca alegand acest restaurant, o sa contribuiti la ajutorarea unor familii thailandeze care nu sunt atat de norocoase.

Cina in croaziera pe Fluviul Chao Phraya – Apsara Cruise by Banyan Tree

Daca credeati ca experientele incredibile se vor incheia deja, sa stiti ca in „Tara Zambetelor”, surprizele frumoase, la fel ca si mancarea delicioasa, o sa va urmareasca peste tot! Iar daca va doriti ceva cu adevarat exclusivist, o cina pe un vas de lux, care pleaca in croaziera, la apusul soarelui, pe Fluviul Chao Phraya – e ceva de neratat. Mai ales faca alegeti Apsara Cruise by Banyan Tree, care o sa va ofere niste momente cu adevarat de neuitat. Asta pentru ca vasul in sine arata super special, cu o terasa superioara de unde puteti admira peisajul cu temple aurite, dar si zgarie norii ametitori din Bangkok. Totul scaldat intr-o lumina ca de aur, care pare sa acopere cu totul acest oras minunat.

Insa la toate aceste senzatii se va adauga si meniul special gandit pentru voi, inspirat de preparate locale. Stiu, o sa imi spuneti ca deja ati incercat o multime de delicii in micul nostru parcurs de astazi, dar va marturisesc ceva: oricat de mult o sa mancati in Thailanda, totul este atat de bun incat o sa puteti manca aproape non stop. Asta pentru ca bucataria lor se bazeaza pe combinatii de fructe si cateva legume, astfel incat preparatele, chiar daca sunt satioase, sunt destul de usoare. Condimentele ajuta si ele, asa ca va indemn sa va bucurati cat puteti de mult de bucataria thailandeza.

lar eu chiar asta am facut la bordul superbului vas de croaziera, delectandu-ma dintr-un meniu ce a inclus fructe de mare, salate, peste si rata confiata, pe langa multe alte delicii si un desert spectaculos, cu inghetata de orez si iasomie. Va spun, a fost divin! Mai ales ca in tot acest timp puteam admira incredibila panorama a Bangkokului. Sper ca v-am convins sa incercati si voi o astfel de experienta la bordul vasului Apsara, mai ales daca sunteti in cautarea a ceva cu totul si cu totul special.

Cina tarzie – Restaurantul Phra Nakhon – Capella Bangkok

Cand v-am zis ca trebuie sa va bucurati la maxim de bucataria thailandeza, ei bine, exact la asta ma refeream: dupa o cina poate urma o alta! De data aceasta revenim la Phra Nakhon – restaurantul cu stea Michelin de la Hotelul Capella – unde de data asta m-am delectat cu preparate din meniul de cina. E unul din cele mai bine cotate restaurante din Bangkok, asa ca va indemn sa ii treceti pragul, sau sa luati loc chiar la terasa de pe malul Fluviului Chao Phraya.

Nu va speriati de meniul foarte bogat afisat in fotografiile mele, pentru ca e doar un meniu de degustare. Iar tot ce „am degustat” aici a fost divin – desi trebuie sa recunosc ca dupa o zi atat de plina de surprize culinare incredibile – imi era greu sa ma mai las convins de maiestria unui chef, fie si de la un restaurant Michelin. Dar meniul a fost cu adevarat delicios, iar bucuria s-a accentuat si de faptul ca, la ora aceea mai tarzie, incepuse in sfarsit sa se racoreasca putin – ceea ce, dupa o zi super fierbinte, in aerul umed din Bangkok – a fost o adevarata binecuvantare.

Acum eu sper ca nu ati stat sa numarati cate preparate am mancat intr-o singura zi in Bangkok. Si chiar va indemn sa uitati de asta atunci cand vizitati Thailanda, pentru ca mancarea din tara asta este incredibil de delicioasa. Si daca nu v-am convins inca, cred ca o sa o faca chefii restaurantelor pe care vi le-am mentionat mai sus. Eu mi-am dorit doar sa va fac pofta de Thailanda. Am reusit?

Text și fotografii: Ovidiu Mureșanu https://ovidiumuresanu.com/