Turism responsabil

Dacă sunteți preocupați de aspectele ecologice, de conservarea habitatului, de menținerea autenticității și identității culturale, de dezvoltarea economică a comunităților prin care treceți, atunci veți fi mai mult decât un trecător pasiv prin Thailanda. Veți fi un călător implicat și responsabil, acumulând experiențe educative din mers: alegeți ecoturismul și turismul comunitar.

Ecoturismul este un un sistem de programe ce diminuează aspectele negative ale turismului convenţional şi urmăresc integrarea controlată a comunităţilor locale în circuitele turistice. În ultimii ani dinaintea pandemiei, Thailanda a primit un număr enorm de vizitatori – iar acest aflux binevenit a adus la pachet cu beneficiile financiare şi o reală ameninţare: periclitarea autenticului. De aceea se fac tot mai multe demersuri pentru a conserva cultura tradiţională şi mediul înconjurător. Prin ecoturism se doreşte promovarea reciclării, economisirii energiei electrice, conservării apei şi crearea de oportunităţi economice pentru comunităţile locale.

O călătorie ar trebui să însemne ceva mai mult decât poze făcute unui peisaj, unei cascade, unui elefant, unei femei din tribul Gâturilor Lungi; mai mult decât căutarea unor unghiuri favorabile pentru a privi o statuie, cu gândul la prânzul copios, în timp ce ghidul îşi recită conştiincios lecţia. Mai mult decât cumpărarea de suveniruri din fildeş sau carapace de ţestoasă – ambele specii ameninţate cu dispariţia. Să înveţi pe viu despre cultura acestei ţări exotice îmbibată de istorie poate fi infinit mai satisfăcător decât o vizită condensată printre exponate de muzeu sau limitarea la informaţiile din ghidul turistic.

Iar traiul în mijlocul unei familii de thailandezi este poate cel mai eficient mod de a descoperi adevăratele faţete ale societăţii tradiţionale şi ale mediului natural. Chiar dacă vă petreceţi un sejur într-un sat rătăcit în junglă sau într-un staţiune luxoasă, multe destinaţii turistice din tot Regatul sunt gata să vă ofere mai mult decât relaxare şi confort: aventuri incredibile şi senzaţii memorabile – tot ceea ce aveţi de făcut este să deveniţi un soi de turist „implicat”.

Pe tot teritoriul Regatului, există comunităţi ce găzduiesc turişti, permiţându-le să se bucure de natură şi de tradiţiile thailandeze cu un impact minim asupra mediului. Veți aprecia autenticul și valoarea autenticității; veți participa la activitățile specifice regiunii vizitate (agricole, meșteșugărești, gastronomice, artistice) – căci fiecare comunitate și trib au un mod distinct de trai, dependent de resursele naturale și de influențele culturale. Latura educativă a oricărei experiențe trăite „la prima mână” este un bun câștigat pe viață.
Vă sugerăm un program Low Carbon Holiday, pe Ko Mak. O bijuterie de insulă, ai cărei proprietari vă vor arăta cum se reduce amprenta de carbon și cum se conservă habitatul prin activități non consumatoare de energii convenționale.

Lumea acvatică este o comoară naţională a Thailandei. Pentru ca şi generaţiile viitoare să poată admira imensa varietate a florei şi faunei, aici se practică scufundările şi snorkelingul în mod responsabil, respectând reguli stricte de explorare şi protecţie a mediului marin. Tot ce puteţi lua de pe tărâmul zeului Neptun sunt nenumărate poze şi magnifica senzaţie de ireal.
Sugestia noastră: Pepiniera de corali din Ko Lanta. În martie 2017 a demarat programul de regenerare, conservare și stimulare a coralilor, aceste bijuterii vii ale adâncurilor. Strategia „Coral Propagation” presupune atât manevre specifice biologiei marine, cât și implicarea comunităților, a antreprenorilor din sectorul diving și chiar a turiștilor. „Răsadurile” plantate într-un soi de creșă subacvatică vor fi monitorizate 6 luni, apoi replantate în aria permanentă

Pentru o imersiune în peisajele naturale vă sugerăm excursiile per pedes sau cu bicicleta – cel mai ecologic mijloc de transport.

Resorturile ecologice, pensiunile sau hotelurile organizate după principiile sustenabilității asigură turiştilor nu doar o cazare comfortabilă și un meniu proaspăt și sănătos, dar și o cale prin care participa efectiv la salvarea mediului înconjurător.

Puteți obține detalii asupra acestui tip de turism precum și sugestii de trasee, prin intermediul  Thai Ecotourism And Adventure Travel Association (TEATA)