Descoperă Thailanda

Despre Thailanda

Singura țară din sud-estul Asiei care nu a fost vreodată colonizată de marile puteri europene, Thailanda este o monarhie constituțională, al cărei șef de stat este Majestatea Sa Regele Maha Vajiralongkorn – încoronat în mai 2019 – cunoscut drept Rama X și fiul al multiubitului Rege Bhumibol Adulyadej. Un regat unit al națiunii Thai a existat înca de la mijlocul secolului XIV, legendarul Siam, care în 1939 a căpătat denumirea oficială actuală: Regatul Thailandei.

Geografie

Thailanda este a 50-a țară din lume în raport cu mărimea sa. Cel mai înalt punct este Doi Inthanon, situat la o altitudine de 2.565 metri deasupra mării. Suprafața Thailandei acoperă 510.890 km2 de ținut uscat și 2.230 km2 întinderi de apă, așadar un total 514.000 km2 – dimensiune comparabilă cu a Franței, a Spaniei sau statului Texas. Linia de coastă se desfășoară pe o lungime de 3.219 km, iar granița terestră cea mai lungă este de 1.800 km, la vecinătatea cu Myanmar (Burma).

Vremea

În general, este fierbinte și umedă – lucru specific zonelor dintre tropice – și se poate împărți în trei sezoane: anotimpul fierbinte, cel ploios și cel „răcoros”. Totuși, geografia Thailandei permite vizitatorilor să găsească în orice moment al anului zone cu climă agreabilă.

Temperatura

Situată la numai 15 grade latitudine nord față de Ecuator, Thailanda are o climă tropicală, cu temperaturi între 19 și 38 grade Celsius.

Cazare

Hotelurile din Thailanda sunt cotate printre cele mai bune din lume – fie că sunt resorturi sau spa de cinci stele, fie bungalouri de pe plajă, gestionate de familia proprietară. Există soluții de cazare pentru absolut fiecare tip de turist și fiecare buget. Cele mai convenabile prețuri sunt în extra sezon (ceea ce în Thailanda înseamnă între lunile mai și august), iar cele mai ridicate în sezonul „răcoros”, adică decembrie –februarie. Însă, indiferent dacă alegeți să locuiți la săteni, la căsuțele din campinguri, de pe plajă sau la un hotel de lux, așteptați-vă la cea mai autentică și călduroasă ospitalitate din partea locuitorilor.

Populația

Thailanda numără aproape 70 milioane de cetățeni, majoritatea de etnie Thai. Pe lângă aceștia, sunt prezenți în diferite proporții și etnici chinezi, indieni, malaezieni, mon, khmeri, burmezi și laoțieni. Bangkok, capitala țării, găzduiește aproximativ 9 milioane de locuitori – al căror număr variază sezonier și, de aceea, este greu de obținut un recensământ fidel. Diversitatea etnică include și un considerabil număr de expați proveniți de pe toate meridianele globului, dar și populația majoritar musulmană de la granița cu Malaezia și grupurile tribale precum Hmong și Karen, care locuiesc în zonele muntoase din nord.

Capitala

Bangkok este capitala și cel mai mare oraș al Thailandei.
Deși cunoscut pe scurt ca Krung Thep în thailandeză, orașul are printre cele mai lungi nume din lume pentru o localitate: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit.

Limba

Peste 92% dintre locuitori vorbesc thai sau unul dintre dialectele regionale. Deși thai este limba oficială, grație capitalei cosmopolite și întăririi infrastructurii turismului, mulți thailandezi vorbesc sau înțeleg engleza.

Religie

94,7% dintre thailandezi sunt budiști, 4,6% musulmani, 0,7% creștini.

Forma de guvernare

Monarhia constituțională, în mare măsură similară celei din Marea Britanie, presupune alegerea unui prim ministru autorizat drept șef al guvernului, în timp ce regele, venit la tron pe linie ereditară, este șeful statului. Constituția Thailandei asigură poporului dreptul de a alege democratic conducătorii în formula unui Parlament – a cărui legislatură bicamerală presupune Senatul și Camera Deputaților – și autoritatea executivă atribuită primului ministru. Sistemul judiciar, supervizat de Curtea Supremă, a fost conceput pentru a activa independent de executiv și de legislativ.

Sărbători importante

1 ianuarie: Anul Nou

Februarie – martie: Makha Bucha Day, sărbătoarea budistă a Lunii pline din cea de a patra lună.

6 aprilie: Chakri Memorial Day, în onoarea dinastiei regale.

13-15 aprilie: Songkran, celebrarea Anului Nou thailandez.

1 mai: Ziua muncii

4 mai: Ziua încoronării, comemorarea urcării pe tron a Regelui .

Mai: Royal Ploughing Ceremony, pentru a sărbători anotimpul lucrărilor agricole, dată fiind stabilită de astrologul curții regale.

Visakha Bucha (în mai) și Asanha Bucha (în iulie): sărbători budiste ale Lunii pline.

3 iunie: Aniversarea Majestății Sale Regina Suthida

28 iulie: Aniversarea Majestății Sale Regele Maha Vajiralongkorn (Rama X)

12 august: Aniversarea Majestății Sale Regina Sirikit și Ziua Mamei

13 octombrie: Ziua Memorială a Regelui Rama IX

23 octombrie: Chulalongkorn Day, în onoarea unui fost suveran al Thailandei.

5 decembrie: Aniversarea Majestății Sale Regele Rama IX

10 decembrie: Ziua Constituției, celebrare a primei constituții a regatului

31 decembrie: Ajunul Anului Nou.

Economie

Economia Thailandei este a doua ca importanță și mărime din Asia de Sud-Est, înregistrând un PIB nominal de aproximativ 500 miliarde USD. Cu o economie de piață liberă, regatul are o piață internă foarte puternică și o clasă mijlocie în creștere, sectorul privat fiind motorul principal al creșterii economice. Economia Thailandei este bine integrată în piața mondială, exporturile reprezentând peste 70% din PIB-ul regatului. Exportul constă în special în produse agricole, inclusiv pește și orez (Thailanda fiind cel mai mare exportator de orez din lume), dar și textile, cauciuc, automobile, computere și aparatură electronică, bijuterii.
În ceea ce privește sectoarele economice, sectorul industrial este puternic (deținând 40% din PIB), fiind surclasat de sectorul serviciilor centrat pe turism și servicii financiare (sector ce deține 50% din PIB).

Bani

Moneda națională este Thai Baht, atât în bancnote cât și monede – ale căror culori variază, iar dimensiunile se măresc în funcție de valoarea respectivă. Cursul de schimb variază iar în prezent 1 Euro este aproximativ echivalentul a 38 de Baht.

Bănci

În general, orarul băncilor este de luni până vineri, de la 9:30 la 15.30, dar sunt unele deschise și sâmbătă dimineața. Băncile din Mall-uri au program normal și în weekend. Ghișeele de schimb valutar sunt deschise după un orar considerabil mai lung – mai ales în Bangkok și în destinațiile turistice.

Unități de măsură

În Thailanda este în uz sistemul metric pentru toate unitățile de greutate și dimensiuni, cu excepția celor pentru suprafețe, unde se folosesc wa și rai.

Ora

Timpul standard este GMT +7. Thailanda nu aplică orarul diferențiat de vară/iarnă.

Electricitate

Prizele din Thailanda sunt la 220V, curent alternativ, compatibile așadar cu aparatura europeană (dar nu și cu cea din Statele Unite și alte țări). Deși sunt în general plate, cu două orificii pentru ștechere obișnuite, nu ignorați faptul că ar putea fi necesar un adaptor pentru notebooks.

Telefonie

Sistemul de comunicații este modernizat și extins, cu acoperire convenabilă pentru telefoanele mobile și cu telefonie fixă pe toată întinderea regatului. Achiziționarea unui telefon, chiar și second hand, sau apelurile de la telefoanele publice cu cartelă sunt la îndemana oricui, oriunde. Numerele de urgență sunt de trei sau patru cifre, inclusiv al Tourist Police: 1155.

Poșta

Sistemul poștal este operativ, eficient și ramificat în mai toate zonele regatului. Oficiile poștale thailandeze sunt deschise de luni până vineri, de la 8.00 la 16.30, închise în zilele de sărbătoare; majoritatea hotelurilor pot prelua corespondența și coletele în numele turistului.

Inapoi la Thailanda