Casa-muzeu de pe canal – partea I

Jim Thompson a lăsat țării sale de adopție nu doar un domeniu industrial fără concurență – Thai Silk Company –, dar și o colecție de artă unică în sud-estul Asiei.

Despre legendarul american al Thailandei și planul său vizionar care a pus pe picioare producţia de mătase a Regatului am mai scris aici https://www.thailanda.ro/blog/300-de-cuvinte-despre/legendarul-american-al-thailandei

Acum, despre casa în care a locuit Jim Thompson – azi muzeu privat și obiectiv obligatoriu pe agenda unei călătorii în Bangkok. Lăsând deoparte fascinația mea personală pentru acest personaj, vă asigur că nu veți regreta niciun minut şi niciun baht vizitând The House on the Klong („Casa de pe canal”, pe Soi Kasemsan 2 nr. 6; este în centru, la doi pași de Rama I Road).

Thompson și-a construit propria casă în Bangkok din fragmentele atent recuperate din șase case thailandeze vechi, impecabil conservate. Locuința are dimensiuni modeste, nimic nu este ostentativ ci, dimpotrivă, menține scara umană a suprafețelor și înălțimilor. Fiecare detaliu păstrează atât amprenta de arhitect a proprietarului, cât și reverența acestuia față de istoria și cultura thailandeză. Finisajele și decorurile respectă tradiția, lemnul de tec este omniprezent, iar sub casă, la parterul deschis, este instalat chiar un război de țesut – exact ca în locuințele localnicilor unde se profită de umbră, răcoare și ventilație naturală. Construcția a durat un an, a fost supravegheată permanent de proprietarul bucuros că alesese acel teren din Bangkok; căci fix pe malul opus al canalului lat de câțiva metri era comunitatea țesătorilor care l-au inspirat și pe care îi vizita zilnic…

Fostul ofiţer în US Military Intelligence studiase Arhitectura la University of Pennsylvania și lucrase în New York ca designer și decorator. Înclinaţiile către artă l-au făcut să depisteze, să achiziționeze și să colecţioneze de-a lungul vieţii mii de obiecte tradiţionale asiatice. Obișnuia să petreacă duminicile în piețe și târguri locale, mergea în provincii îndepărtate și intuia fără greș care obiect este autentic și care falsificat de unii localnici pentru a fi oferit turiștilor occidentali care, prin anii 1960, începuseră să descopere exotismul Regatului.

Pasiunea sa pentru salvarea artefactelor – și disponibilitatea financiară de a le procura – i-au atras critici și suspiciuni. Dar tot ce a adunat Jim Thompson a lăsat moștenire către Siam Society; altminteri, sute de piese istorice ar fi fost înstrăinate și răspândite pe cine știe unde.

(Despre interiorul casei și colecții, în partea a II-a)

Text: Anca Ciuciulin
Credit foto: @jimthompsonhouse / https://www.facebook.com/jimthompsonhouse