Bagajul, o ușurare

Știu, mai e ceva timp până să vă urcați în avion… Dar ce prilej mai bun decât acum ar fi să vă gândiți nu doar unde (și când?) o să mergeți în Thailanda, ci și cum să vă îmbrăcați în Regatul Siamului?

Știu, veți fi tentați să luați multe lucruri, gândind că o vacanță departe de casă presupune un plus de precauție: să iau și aia, și aia, să fie acolo, dacă îmi trebuie?! Dar propun să simplificați: faceți o listă inițială, adaptată duratei și destinației, după care tăiați cel puțin jumătate. Până la urmă, e mai amuzant și sigur mai ieftin să cumpărați de acolo vreun obiect necesar, uitat acasă… Nu doar eu, dar toate prietenele mele călătoarele sunt pasionate de „amintiri purtabile” – e ca și când te-ai reîntoarce în locurile magice, atunci când porți o rochie sau un șal cumpărate din vacanță…

Revenind la bagaj, mai întâi verificați reglementările companiilor aeriene, numărul de bagaje admise și limitele de greutate – inclusiv la zborurile interne! Am omis odată asta și lipsa de precauție m-a costat 100 de euro pentru vreo 2 kilograme în plus…

Apoi, regula de aur este să alegeți de la început un troller mic sau mediu, nu mare; vă va limita volumul, dar și efortul de a trage/împinge valiza de colo-colo. Nu peste tot e asfalt sau gresie, iar imaginea turiștilor opintindu-se cu bagajele pe poteci de junglă e recurentă printre amintirile mele pline de compasiune…

În privința celui de al doilea bagaj, cel de cabină: din motivul de mai sus, eu una prefer rucsac măricel în loc de troller mititel. E poate mai greu de dus în spate, dar va fi mult mai greu să cărați două bagaje (chit că însumează 8 roți) dacă vă veți muta din insulă în insulă, târându-le pe nisip. Tot pățitu-i priceput.

Dacă vă va trebui spațiu pentru cumpărături la întoarcere, este mai judicios să aveți pregătită o geantă ușoară pliantă; de multe ori, companiile aeriene mai închid ochii la un extra bagaj pe umărul turiștilor ce pleacă – e semn bun, că au cheltuit în țara gazdă, nu?

Inventarul garderobei necesare:

Cât stați în interior, este suficient halatul din dotarea camerei de hotel.

Pentru piscină sau plajă: flip-flops, ochelari de soare, pălărie, două costume de baie și trei rochii din batist imprimat sau, și mai practic, versatilele saronguri purtate pe post de fustă, rochie, șal etc.

Pe durata zilei, dacă aveți în program vizitarea unor obiective urbane sau rurale: haine din in sau bumbac, după plac. Pantaloni largi, bermude, tunici, fuste, topuri, rochii – practic, orice se usucă rapid și nu se lipește sau mulează fidel pe trup, din două considerente majore: căldura poate fi copleșitoare (poliesterul pare că fierbe numai când te uiți la el), iar intrarea în temple sau alte obiective religioase impune și femeilor, și bărbaților, să fie acoperite brațele, umerii, genunchii. Deci, dacă purtați șort și maiou, va trebui să aveți în rucsac cel puțin o cămașă, un șal și/sau un sarong – căci cele disponibile la intrare, pentru turiști, sunt, hm, să zicem… incerte.

Pentru seara: două-trei ținute alese după același criteriu – să nu atârne greu, să se usuce ușor căci la tropice atmosfera e umedă. Cel mai practic este să purtați rochiile casual, de zi, completate cu accesorii șic; sandale din piele metalizată, asortabile la orice, un șal și un colier expresiv.

Luați cel mult trei genți:

– un clutch mic sau borsetă de talie (ziua e pe post de portfard purtat în interiorul rucsacului, iar seara la restaurant nici nu e nevoie de ceva mai mare);

– o geantă de excursie sau plimbare, gen rucsac sau messenger bag cu baretă lungă, să poată fi purtată în diagonală și să vă lase mâinile libere, din material sintetic ușor și impermeabil – în niciun caz nu din piele, cu catarame sau lanțuri! Ideal ar fi să fie bine compartimentată, cu multe buzunare și locaș pentru sticla cu apă.

– o sacoșă de plajă, încăpătoare, foarte ușoară și foarte utilă pentru zborul de întoarcere unde se va umple de suveniruri, cum ziceam mai sus.

Pentru bărbați se aplică schema scurtă: bermude din in sau bumbac, Tshirt-uri uni, pantaloni și jachetă de in, plus 2-3 cămăși. Flip-flops/sandale/pantofi mocasini sau converși. Ceva de acoperit capul, căci soarele cade nemilos de vertical, deh, ca la tropice.

Una peste alta, construiți-vă garderoba pe două elemente esențiale: decența și încălțămintea. În funcție de anotimp și de traseul călătoriei, să aveți sandale sau pantofi sport din material impermeabil, nu din pânză care se usucă greu în atmosferă umedă. Să nu fie noi nouți, ci purtați de câteva ori înainte – nimic nu distruge mai rău concediul (afară de indigestii) decât bășicile la picioare. La fel de important: purtați încălțăminte care să se poate descălța-încălța fără efort: în temple dar și în alte obiective se intră desculț și veți face gimnastica asta de mai multe ori pe zi, amețind tot legând și dezlegând șireturi sau catarame complicate.

Concluzia: sandale cu velcro, mocasini, balerini.

Text: Anca Ciuciulin