Templul roșu din Chiang Mai

Pe lângă faptul că eu sunt atât de leneşă încât plec o lună şi apoi durează doi ani să povestesc ce şi cum, în Chiang Mai nu termini nicicând a vizita temple, cam atât de multe sunt.

Azi vă arăt Wat Chetawan, un templu aflat nu departe de Tha Phae Gate din Chiang Mai.

Templul este păzit la intrare de o pereche neobişnuită de elefanți mov înaripați. Din fotografiile mai vechi văzute atunci când am făcut documentarea pentru călătorie se pare că aceştia erau de fapt doi lei în stil burmez (chinthe) transformați apoi în elefanți şi vopsiți în mov.

Curioasă treabă mi s-a părut cu elefanții ceia, parcă statuile au păstrat corpul de lei şi li s-au adăugat capete şi colți de elefant într-o tentativă de a face… nu prea înțeleg ce. De a înfrumuseța locul? De a şterge moştenirea burmeză a templului?

Nu cred că este ultima variantă căci înăuntru, în sala de rugăciune (viharn), statuile lui Buddha în stil burmez au rămas la locul lor.

Sala este foarte interesantă, toată în roşu, fără stâlpi de susținere în interior, ceea ce creează iluzia unui spațiu roşu imens în care parcă te scufunzi. Probabil că dacă pe pereți nu ar fi fost picturi murale, ci ar fi fost totul vopsit în roşu, senzația asta ar fi fost şi mai intensă.

La Wat Chetawan m-a abordat şi un călugăr care s-a prezentat ca fiind profesor de meditație Vipassana şi cu care am vorbit un pic, deşi engleza lui nu era cea mai bună, iar thailandeza mea e aproape irelevantă. Dar cu Google Translate şi limbaj non-verbal ne-am descurcat şi ne-am înțeles reciproc.

Este oricum imposibil a înțelege greşit mesajul atunci când călugărul îți întinde plicul alb în care să laşi donația. Dar să nu fiu rea, m-a binecuvântat şi am primit şi o sai sin, brățara buddhistă.

Mi-a spus apoi şi că străinii pot urma lecții de meditație la templu, iar eu, cu mintea mea de mireană, am întrebat cât durează un curs. Ca un buddhist adevărat mi-a răspuns: „Destul”.

Pont pentru mâncăcioşi: chiar peste drum de templu, pe colț, găsiți o tarabă cu roti a unei doamne cu origini pakistaneze. Taraba se cheama Rotee Pa Day şi doamna găteşte atât de bine încât Rotee Pa Day e inclus în Ghidul Michelin, secțiunea Bib Gourmand. Atâta doar că deschide doar seara, dupa ora 6pm.

Text și foto: www.CristinaFaceAventura.ro / #cristinafaceaventura