Bangkok

Oraș imens, frenetic, cosmopolit, vibrant, rafinat, pitoresc, spiritual, colorat, haotic. Oricâte atribute i-ai aloca, nu va înceta să își surprindă vizitatorii. Bangkok este un magnific amalgam de thainess, energie și ospitalitate. Cu zgârie-nori și piețe plutitoare, cu bulevarde ample și bărci pe canale, cu palate aristocratice și temple decorate somptuos, cu malluri gigantice, branduri de lux și restaurante de top, dar și cu străduțe tivite de tarabe cu mâncare irezistibilă, cu linii moderne de metrou și tuk-tuk-uri omniprezente… Printre toate, curge de milenii maiestuosul fluviu Chao Phraya, ca o coloană vertebrală lichidă.

Este de neconceput să omiți din traseul tău un popas de măcar 2-3-4 zile în capitala Thailandei – care are de toate, pentru toate gusturile și toate bugetele.

În funcție de timpul alocat, de ritmul propriu și de interese, îți poți alege ce și cât să vizitezi în Bangkok și împrejurimi. Sunt însă câteva obiective „obligatorii”: Wat Pho (Templul lui Buddha culcat), Grand Palace și Wat Arun (Templul Zorilor) – acestea sunt considerate cele mai sfinte zone din oraș, simboluri ale culturii, istoriei și spiritualității.

Inima Thailandei

Wat Phra Kaewo

Sunt multe locuri pe care istoria și cultura thailandeză le consideră definitorii – vechile capitale ale Regatului, mii de temple, jungle, insule și plaje întregesc imaginea turistică modernă a țării. Dar există un loc pe care fiecare pelerin trebuie să-l cunoască îndeaproape. Acesta este Wat Phra Kaewo – Templul lui Buddha de Smarald. Face parte din vastul complex-templu situat în centrul orașului Bangkok, aproape de Marele Palat. Unicitatea celui mai important templu thailandez este datorată statuii de 66 cm a lui Buddha, simbolizând puterea și divinitatea. Micuța statuie este sculptată dintr-o singură bucată de jad, iar Regele este singura persoană care are dreptul să o atingă. Ritualul are loc de trei ori pe an, în cadrul unei ceremonii speciale în timpul căreia se schimbă, în funcție de sezon, elementele textile ce simbolizează hainele lui Buddha. Legenda spune că statuia a fost descoperită în secolul al XV-lea în Chiang Rai, nordul Thailandei, dar până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a petrecut mai bine de 200 ani în Laos. Se crede că aceasta aduce prosperitate în țara în care „trăiește”, de aceea thailandezii o venerează atât de mult.

Wat Phra Keo after sunset. Photo taken in 1998

Bangkok văzut de pe Muntele de Aur

În centrul metropolei, în partea veche, se înalță un deal artificial, încoronat de vârful ascuțit a templului Wat Saket. Până în epoca zgârie-norilor a fost cel mai înalt punct din Bangkok. În timpul construcției templului au fost întâmpinate multe dificultăți, deoarece terenul existent nu putea susține greutatea clădirii. Din fericire, totul s-a rezolvat între timp – pereții de susținere din beton mențin acest munte, spre vârful căruia duc numeroase trepte. Merită efortul să le urcați; fiecare pas sporește valoarea peisajului – totul se intensifică, superba metropolă Bangkok devine mai fascinantă, iar zgomotul orașului se îndepărtează treptat. Sus este liniște. Pelerini și călugări în robe de șofran umplu acest loc sacru, denumit și Muntele de Aur.

Muay Thai, Bangkok

Aici, pe Ratchadamnoen Stadium, bate inima boxului tradițional, Muay Thai – a cărui istorie se împletește organic cu cea a Thailandei. Deşi un popor paşnic, thailandezii au dezvoltat un sistem de apărare bazat pe lupta corp la corp, adaptat la terenul accidentat pe care se duceau confruntările cu invadatorii. În secolul al XVI-lea, regele Neresuan cel Mare, el însuşi vajnic luptător, unul dintre cei mai mari eroi ai Thailandei, a transformat boxul thailandez într-o disciplină obligatorie în antrenamentul militarilor. Tehnicile de luptă s-au îmbinat armonios cu normele morale, religioase şi loialitatea faţă de rege. Lovituri în bărbie, genunchi în ficat, o coregrafie dură în ritm de tobe și aclamații ale suporterilor furibunzi, a căror adrenalină vibrează aproape vizibil când cel înfrânt își îmbrățișează adversarul, mulțumindu-i pentru luptă. Boxul thailandez nu este doar un sport – uneori sângeros, întotdeauna spectaculos –, este o artă moştenită din generaţie în generaţie, profund ritualizată şi dominată de onoare.

Thonburi – cealaltă față a metropolei

Chao Phraya, râul sacru, împarte capitala thailandeză nu numai din punct de vedere geografic. Bangkok este un oraș ultramodern și dinamic, dar numai pe o parte a râului. Peste apele arămii ale râului, timpul e diferit, însăși viața e diferită. La sfârșitul secolului al XVII-lea, pentru scurt timp, Thonburi a fost capitala Thailandei. Este surprinzător, pentru că nimic nu vorbește despre această glorie efemeră – toate resursele și eforturile îndreptându-se către noua capitală, Bangkok, în timp ce Thonburi a rămas neschimbat de secole: un labirint de străzi înguste și canale, de-a lungul căruia sunt așezate locuințe lacustre. Nici un tur prin Bangkok nu ar fi complet dacă nu vă aventurați într-o scurtă plimbare cu barca pe canalele fostei capitale.

Trafic în Bangkok

Când vine vorba de stat în trafic, capitala Thailandei e fără rival. Trebuie să fii avertizat: este pe primele locuri din lume la traffic jam. Să te ferească Dumnezeu să te prindă ora 6.30 am în trafic! Atunci începe „ora” de vârf care durează până la 9 a.m. Inventarul e aritmetică pură: 10 milioane de locuitori şi 7 milioane de maşini, 3 milioane de scutere şi tuk-tuk-uri pe 5000 de kilometri de asfalt. Adică pe fiecare kilometru de şosea sunt cam 1300 de maşini şi 700 scutere! Viteza medie de deplasare, 16 km/h. Mai mult, şoferii parchează şi-n mijlocul drumului şi sunt foarte rebeli. Fiecare tinde să se descurce cum poate. „Distracția” din trafic reîncepe pe la ora 4 pm, când thailandezii muncii se întorc acasă. Cel mai rău e în apropierea weekendului, când lumea se înghesuie să plece din Bangkok pentru o zi-două de relaxare, iar infernul rutier vă va determina să stați departe de șosele și să profitați de sky train, de metrou şi de transportul public de pe fluviu.

16 DE MODURI SĂ PETRECI VREMEA ÎN BANGKOK

  1. Asistă la o partidă de Muay Thai pe Ratchadamnoen Boxing Stadium.
  2. Învață câte ceva despre meditația thailandeză. The World Fellowship of Buddhists (WFB) localizată pe strada Sukhumvit între Soi 22 și 24 – aici vei afla mai multe despre budismul thailandez și meditația practicate în anumite temple din Bangkok.
  3. Nu rata ocazia unui masaj tradițional de relaxare ieftin la Wat Pho. Înscrie-te la cursuri de masaj, unde poți învăța chiar tu să faci masaj!
  4. Plimbare cu vasul pe râul Chao Phraya, aceasta fiind una din cele mai mari plăceri din Bangkok.
  5. Vizitează piețele plutitoare din împrejurimile Bangkokului, și anume piața Damnoen Saduak din provincia Ratchaburi și piața Amphawa din provincia Samut Song-khram.
  6. Vizitează Chinatown, una dintre cele mai interesante enclave etnice din Bangkok, cartier delimitat de râul Chao Phraya și de către Charoen Krung Road.
  7. Nu trebuie ratată casa lui Jim Thompson, omul care a reînviat industria de mătase a Thailandei.
  8. O vizită la Wat Phra Keo (Templul lui Buddha din Smarald), aflat în imediata apropiere a fostei reședințe regale, Marele Palat, e absolut obligatorie.
  9. Gustă din viața de noapte a Bangkok-ului în zona Khao San Road, Thong Lor sau pe Sukhumvit.
  10. Răsfață-ți simțurile la Pak Khlong Talat, cea mai mare piață de flori din Bangkok.
  11. Dacă simți că ai înclinație pentru limbile străine, poți lua niște cursuri de limba thailandeză la Universitatea Chulalongkorn din Bangkok sau cu tutori, care organizează sesiuni și pentru începători.
  12. Un alt obiectiv turistic ce nu trebuie ocolit e Siam Ocean World, cel mai mare acvariu din sud-estul Asiei, ce acoperă suprafața a trei stadioane olimpice de înot.
  13. Pentru cei dornici de shopping, în zonele Pathumwan și Ratchaprsong sunt foarte multe mall-uri. MBK, Siam Paragon – unul din cele mai mari centre comerciale din Asia, CentralWorld sau ICONSIAM pe Charoen Nakhon Road sunt locuri ideale pentru a-ți umple bagajele cu tot felul de lucruri.
  14. Restaurantul Sala Rim Nam din incinta complexului Mandarin Oriental, e locul ideal pentru o cină cu preparate thailandeze și dansuri tradiționale impresionante.
  15. Teatrul Tradițional Khon Masked Dance – iată altă experiență inedită. Sala Chalermkrung Royal Theatre gazuiește în mod tradițional spectacole de Khon, un dans clasic cu măști al cărui fir epic este bazat pe Ramayana.
  16. Sculptura în fructe – și tu poți transforma un simplu morcov sau pepene în adevărate opere de artă. La Institutul de Sculptură din Bangkok, îți poți însuși rapid tehnici de sculptură.