Loei, cel mai răcoros loc din Siam

Pe lista următoarelor destinații din Thailanda am pus câteva locuri după care tânjim (pentru că, deși e greu de crezut, n-am fost chiar peste tot), iar pe prima poziție este provincia Loei.

În profilul regiunii se înghesuie suficiente argumente pentru un călător curios: este în nord-est, în zona muntoasă a Regatului; drept urmare, este una dintre cele mai răcoroase provincii din Thailanda. Include tot ce are mai atractiv cursul superior al fluviului Mekong: faună sălbatică, floră miraculoasă, munți falnici, cultură autentică și tradiție seculară.

Loei se „cuibărește“ așadar pe malul drept al fluviului și privește amical peste ape către vecinul Laos. Densitatea populației este printre cele mai scăzute, în schimb frecvența vizitatorilor e în creștere mai cu seamă pentru incursiuni în Parcurile Naționale Phu Ruea, Phu Lam Lo și Phu Kradueng. Aici, printre alte experiențe, puteți admira adevăratele momente de glorie a naturii, când astrul zilei se naște din cețuri… Adică niște răsărituri de soare epice!

De-a lungul Mekongului se întinde pitoreasca așezare Chiang Khan, ale cărei căsuțe construite din lemn vechi poartă amprenta tradiției. În apropiere, Phu Tok și Kaeng Khut Ku sunt locuri ideale pentru relaxare, de comuniune cu natura generoasă; iar la Muzeul Popular Dan Sai de la Wat Phon Chai puteți afla detalii despre istoria locului și despre festivalul anual Phi Ta Khon – de la care a apărut și referirea la Loei drept „ținutul celor trei strigoi”. Este o festivitate pitorească cu rădăcini străvechi, la care participanții poartă costume grotești și măști ce se doresc înspăimântătoare.  

Ce să mai știm despre Loei:

  • Pe stema provinciei Loei figurează stupa (turnul) de la Phra That Si Song Rak – templu construit în 1560 de unul dintre conducătorii Regatului Ayutthaya. Este simbolul prieteniei dintre poporul thailandez și locuitorii din Laos.
  • Sloganul sună cam așa: „Orașul din marea de munți, cel mai rece loc din Siam, cele mai frumoase flori ale celor trei anotimpuri”.
  • La sud de capitală puteți urma traseele din Parcul Național Phu Kradueng, de o amplă biodiversitate, ce trec pe lângă cascade și impresionante stânci de gresie în drum spre platoul imens al muntelui Phu Kradueng.
  • La nord de parc se află formațiunile de calcar erodate din Suan Hin Pha Ngam, loc numit „Grădina stâncilor frumoase”.
  • Barajul de la Dien Bien Phu are un loc binemeritat în patrimoniul cultural al Thailandei.
  • Cel mai faimos restaurant din Loei este Loei Da Nang, unde puteți degusta delicioase preparate vietnameze

Text și foto: Autoritatea pentru Turism a Thailandei