Doar două săptămâni prin Thailanda

Tocmai ce ne-am întors dintr-un circuit do it yourself  pentru organizarea căruia ne-au ajutat foarte mult ponturile de la alți călători și am decis să le ofer și eu pe ale mele. Voi vorbi și despre aspectele mai puțin discutate pe social media – inclusiv despre călătoria cu trenul, în episodul următor –, despre care m-am documentat mult singură înainte de plecare. Sper să vă fie de ajutor.

1. Bilete de avion: Qatar Airways, 600 eur/pers Bucuresti-Phuket, luate cu 9 luni înainte (în martie 2023 pentru decembrie 2023). La începutul lui martie sunt mai mereu promoții la Qatar, țineti ochii pe ei!

2. Itinerariul nostru: Phuket, Kata Beach (3 zile) – zbor către Chiang Mai (4 zile ) – tren de noapte spre Bangkok (3 zile) – tren de noapte până la Khao Sok (2 zile) – taxi spre Khao Lak (2 zile)

3. Viza: pentru vacanța noastră de 14 zile nu am avut nevoie de viza de la ambasadă, ne încadram la Visa On Arrival (VOA). Deși VOA se poate lua ușor din aeroport, am ales să o luam online (E-VOA), pentru simplul motiv că nu am avut timp (dar mai ales chef ) să mă duc să fac pozele acelea de o anumită dimensiune care ar trebui pentru VOA din aeroport. Așa că mi-am facut un selfie acasă în fața unui perete alb și a fost de ajuns. Mi s-a părut mai comod, plus că n-am mai stat să completez formulare etc. după zborul lung.

Am luat așadar E-VOA – care este practic o pre-aprobare – de pe acest site (click aici ) și am primit-o în 7 ore după ce am trimis aplicația. Atenție, dacă optați pentru E-VOA trebuie să o aveți printată; în aeroportul din Phuket ne-am dus direct la ghișeul normal de VOA – am înțeles că în Bangkok este chiar separat ghișeul E-VOA – am arătat documentul printat, ne-au pus ștampila în pașaport. Adică nu am stat la coadă cu cei care își iau VOA din aeroport.

5. Alte tips/tricks/impresii punctuale

**Chiang Mai**

Ne-am deplasat aproape exclusiv cu songthaew (taxi local, un fel de Dacie papuc cu banchete); o cursă între obicetivele din centru este 30 baht/pers.

Recomand o vizită la Royal Park Rajpruek, un parc foarte frumos cu un pavilion splendid.

La Wat Chedi Luang (templul important din centru) au un program în fiecare zi între 9-17 unde puteți discuta cu un călugar buddhist, să îl întrebați orice dacă aveți vreo curiozitate despre religie, obiceiuri etc. Pentru ei e o ocazie bună să practice limba engleză, de obicei sunt călugări tineri, care sunt și studenți. Noi am stat de vorbă cu unul și a fost o experiență foarte interesantă, am aflat atât de multe despre buddhism și cultura lor.

Sunt extrem de mulți țânțari în Chiang Mai (mai mulți decât în sud), nu ne așteptam. Folosiți  aparat contra țânțarilor în cameră, plus, bineînțeles, spray.

**Khao Sok**

Pentru mine, ăsta e cel mai frumos loc din Thailanda, natura e superbă, sălbatică, merită să stați măcar o noapte. Recomand excursia de o zi la lac plus kayak pe râul Sok. Am avut cazare la Khao Sok Goodview Resort (40 €/noapte) – își merită numele, are vedere la niște stânci superbe.

**Bangkok**

Am stat la CHERN Bangkok cu 40 €/noapte (aici am stat și prima dată când am fost în Thailanda și cred că o să stau de fiecare dată). E la 15-20 min de mers pe jos de Wat Pho,  Palatul Regal, Chinatown și la 2 minute de Thip Samai (cel mai vechi loc unde se face Pad Thai din Bangkok). Recomand plimbare cu vaporul pe fluviul Chao Praya seara către Wat Arun; acolo, spectacolul de lumini e superb.

6. Costuri:

Am mâncat foarte des în piețele de noapte (a fost delicios de fiecare dată și nu am avut probleme cu stomacul), dar și la restaurante, pur și simplu intram unde ne făcea cu ochiul. O masă pentru două persoane cu câte un fel principal și o băutură fiecare era între 8-10 € în total. Cel mai mult am plătit o dată în total 30 €/2 pers, ne-am păcălit intrând într-un restaurant mai vestic:)).

Excursiile au fost cea mai scumpă parte a călătoriei, cam 40/50 € de persoană pe excursie (de exemplu Phi Phi, Doi Inthanon în Chiang Mai, la lac în Khao Sok etc.)

Per total, ne-a dus cam la 1200 € /pers, cu absolut tot – zboruri, cazări, mâncare, trenuri etc.

La final am avut escală de 20h în Doha; am luat cazare la Premier Inn Doha Airport (70 €/noapte) și am vizitat puțin Doha. Nu ne-au cerut nicio dovadă de cazare sau asigurare medicală (dar oricum o aveam), doar au pus ștampila și gata. În Doha recomand să mâncați în Souq Waqif, aveți multe opțiuni locale delicioase.

Mai fusesem în Thailanda în 2018 și mai vizitasem Bangkok și zona Krabi, acum ne-am întors să vedem mai mult. Poate că itinerariul nostru pare prea încărcat pentru unii, dar chiar nu a fost; am avut și zile mai de odihnă, nu am alergat și nu am „bifat” obiective doar de dragul de a bifa. Pur și simplu voiam să vedem cât mai mult din țara asta minunată și, na, atâta ne-a permis concediul. Călătorii minunate vă doresc!

Text și fotografii: Elena-Cristina Andreica