Golf à la Thailanda

Text: Anca Ciuciulin
Poze: TAT

Ei bine, iată încă un aspect cu care Țara Surâsului se fălește și prin care își menține supremația în topul turistic mondial: este cea mai populară destinație de golf din întreaga Asie! Cu o istorie seculară – prin 1905 se juca golf la Royal Bangkok Sports Club – sportul este azi prezent în multe locuri de pe harta regatului, nu doar în capitală.

Primul traseu standard de 18 găuri, The Royal Hua Hin, a fost amenajat de un inginer scoțian în 1924 în stațiunea-reședință regală aflată la doar două ore distanță de Bangkok.

Terenuri perfecte se găsesc și la Pattaya și Phuket – unde se așterne gazonul impecabil cu vedere la ocean –; în nordicele Chiang Mai și Chiang Rai, în Nakhon Ratchasima în nord-est, la Kanchanaburi și pe Râul Kwai, spre est, și în peste 200 de destinații ale țării, majoritatea, desigur, în proximitatea orașelor mari și obiectivelor turistice. Multe dintre terenurile de golf thailandeze sunt concepute de jucători faimoși precum Jack Nicklaus, Nick Faldo, Gary Player, Greg Norman, Pete Dye… Au trasee moderne și sofisticate, cu provocări topografice extrem de diverse și cel mai perfect gazon.

Toate, fără exagerare, depășesc închipuirile în materie de amanajări specifice ale parcursurilor concepute și întreținute ca la carte, în relief decorativ și arhitectură peisagistică, zone de antrenament cu instructori competenți. Plus, dotări aferente: cluburi spațioase, restaurante, baruri, vile și apartamente de prim rang, sauna, spa, saloane de masaj.

Un element comun al terenurilor de golf din Thailanda este că fiecare are proprii „caddies”, însoțitori ai jucătorilor pe care este obligatoriu să îi angajezi. Dar asta vine cu o parte frumoasă, la propriu: căci sunt tinere în uniforme cochete, cu pălării de pai, ce știu golf pe pâine și zâmbesc fermecător! Motiv în plus de petrecere a câtorva zile sau măcar ore pe unul dintre terenurile acestui sport deopotrivă aristocratic și modern, pe peluzele veșnic și încântător verzi.