Salată de papaya

Salata de papaya verde thailandeză, care în Thailanda este cunoscută sub numele de „som tam”, este una dintre cele mai frecvent disponibile feluri de mâncare și cele mai consumate în toată țara.

Provenind din partea de nord-est a Thailandei (Isaan), la granița cu Laosul vecin, acest fel de mâncare este un element de bază al oricărei mese… și pentru că este atât de bună, o veți găsi aproape la fiecare colț de stradă în orașele mari dar și în sate pierdute prin jungla thailandeză.

Rețeta Som Tam. Ingrediente pentru un bol mare:

*2 catei de usturoi
* 2-5 ardei iuți mici (depinde cât de picantă doriți să fie)
* 2 linguri de arahide prăjite (decojite)
* 1 lingură sos de pește
* ½ – 1 lingură de zahăr de palmier (poate fi înlocuit cu zahăr brun)
* 1-2 limes
* 1 lingură de creveți uscați (opțional)
* 1-2 roșii mici
* 2 pumni mari de papaya verde tăiată (dacă nu găsiți papaya, poate fi înlocuită cu succes cu alte legume – morcov, gulie, varza)

Pentru a garnisi:
* Fasole lunga sau fasole verde (daca vă place fasolea crudă)
* Varză verde
* Busuioc dulce thailandez
* Alune prăjite bine

Mod de preparare Som Tam:

După ce spălați papaya verde, curățați pielea folosind un cojitor de morcovi. Apoi, puteți folosi fie o răzătoare pentru a rade papaya (pe răzătoarea mare), fie o puteți face în mod tradițional, cu cuțitul. Tăiați suficientă papaya verde pentru a avea doi pumni mari pentru această rețetă.

Adăugați 2 căței de usturoi curățați și ardeii iuti (sau oricât de mulți doriți) într-un mojar și pisați-i câteva secunde până când usturoiul este zdrobit și ardeii iuti se reduc la bucăți mici.


Adăugați ½ lingură de zahăr de palmier, 1 lingură de sos de pește, apoi stoarceți sucul din 1-2 lime în mojar. Puteți începe oricând cu mai puține condimente și să adăugați mai multe pe placul dvs.

Amestecați bine asigurându-vă că zahărul se dizolvă complet în lichid.

Adăugați aproximativ 1 lingură de arahide prăjite (nu este nevoie să măsurați, luați doar câteva cu mâna), 1 lingură de creveți uscați și apoi feliați roșiile în mojar.

Mai amestecati timp de aproximativ 30 de secunde, spărgând ușor bucățile de roșie, creveții și alunele. Nu este nevoie să pisați prea tare.

Ultimul pas este să adăugați în amestecul astfel obținut papaya verde. Amestecați totul împreună cu o lingură.

Răsturnați amestecul într-un castron sau pe un platou.

Garnisiți cu fasolea verde, varza, alunele prăjite.