5 tips & tricks de prin nordul Thailandei, pe lângă Mekong

Text și poze: Sana Nicolau

De când intri în țară, fiecare thailandez cu care ajungi să stai de vorbă o să te întrebe încotro te îndrepți. Dacă aude că mergi la plajă, zâmbește cu înțelegere, căci mai toată lumea vine în Thailanda să facă asta, nu-i așa? Când însă răspunzi că plănuiești să-ți faci de lucru pe lângă Mekong, în nord, zâmbește cu respect și adaugă că ar dori să te însoțească. Și asta pentru că nordul Thailandei bate filmul.

Ca să vă fac poftă să porniți și voi într-acolo, o să vin cu 5 mici istorioare ce pregătesc călătoria prin nordul ăsta minunat.

No. 1: Ce-i drept, la plajă poți merge și singur, dar pentru călătoria inițiatică de pe lângă Mekong e bine să-ți angajezi un ajutor local.

No. 2: Apusurile din nordul Thailandei sunt dulci și vin la pachet cu greieri și păsări frumos cântătoare care se ascund prin bambusii deși care veghează deasupra apei. Sunt probabil cele mai romantice apusuri din lume..

No. 3: O să descoperi că preoții budiști au prioritate în a sta jos în mijloacele de transport și tot lor le sunt rezervate cele mai bune locuri din temple. Este una dintre puținele situații în care traiul modest inspiră atâta respect, iar lucrul ăsta vine cu o lecție bună de viață.

No. 4: O șopârlă gecko găsită în baie nu înseamnă că trebuie să fugi iute la recepție să ceri altă cameră. Sunt colocatare pașnice și mănâncă toți țânțarii.

No. 5: Seara pe-aici e chiar răcoare, că doar suntem la munte, așa că trebuie să iei ceva pe tine.

PS: Tot aici am aflat și cum funcționează mimozele, floricele mici și roz asemănătoare cu trifoiul nostru, care se amestecă prin iarba deasă sperând că scapă nebăgate în seamă. Dar dacă le atingi o rămurică, o lasă imediat în jos, speriate, iar dacă bați din palme lângă ele sau țipi, obții același efect. O după-amiază întreagă m-am jucat cu ele. Sper că nu m-a văzut nimeni.