Ne place ori ba, Plaja Patong este o vedetă a turismului

Este cea mai frumoasă, faimoasă, căutată și frecventată plajă din (la fel de celebra provincie) Phuket. Oricum Phuket este cea mai mare insulă din Thailanda, așa că niște superlative în plus nu au cum să o detroneze.

Patong este locul unde a început boom-ul turismului din Phuket și este ușor de înțeles de ce. Popularitatea zonei se datorează principalelor două motive: plaja foarte frumoasă și viața de noapte frenetică.

Plaja se întinde pe 3 km de nisip fin și, pe lângă palmieri, este bordată cu o salbă de hoteluri, resorturi, magazine, locuri de distracție de tot felul – câteva ore petrecute după lăsarea întunericului constituie experiențe vibrante și unice. Desigur, what happens in Patong, stays in Patong.

Găsiți aici, mai ales pe faimoasa Bangla Walking Street, nenumărate baruri, pub-uri și restaurante, terase pe acoperișuri, tarabe cu mâncare stradală; spectacole de cabaret și jazz, cluburi de noapte de talie mondială. Printre ele, saloane de masaj sau ateliere de croitorie… Patong este singurul oraș „de plajă” cu cinematografe, săli de bowling, mall-uri mari, galerii comerciale, înțesat cu magazine de suveniruri, piețe de noapte cu produse locale. Sunt aici temple și bănci, SPA-uri și agenții de turism.

Oricum, nu se plictisește nimeni în Patong, orașul efervescent, viu, aglomerat, colorat, zgomotos – și care nu doarme niciodată! Iar ceea ce face locul atât de atractiv pentru mulți este, adesea, ceea ce altora le displace.

Chiar dacă simțiți că nu e locul ideal pentru relaxare profundă, e de necontestat că Patong are o evidentă… onestitate. Nu încearcă să-și ascundă latura histrionică. Totul este la vedere, în aer liber, și mai ales la liberul arbitru: puteți petrece din amurg până în zori sau puteți evita cu totul această parte a plajei Patong. Partea de sud a plajei, nu departe de Amari Phuket și Burasari Phuket, este foarte pitorească, deși apa este mai puțin limpede. Există multe bărci cu coadă lungă pe care le puteți închiria pentru a ajunge la frumoasa Freedom Beach în timpul sezonului de vârf. Această parte a plajei este mai puțin aglomerată, poate pentru că există o mulțime de ski-jeturi zgomotoase.

Partea de nord a plajei Patong este mult mai frumoasă și mai liberă, chiar dacă (sau poate tocmai pentru că) e în vecinătatea câteva hoteluri internaționale precum Four Points by Sheraton și Novotel Phuket cunoscute. Plaja este umbrită de cocotieri, apa e mai limpede și mai albastră.

Atenție! Fumatul pe plajă nu este permis; sunt zone amenajate special – altminteri riscați amenzi de până la 100.000 de baht sau un an de închisoare. Sau ambele.

Unii zic că e mai sănătos să stai degeaba la umbră pe nisipul fierbinte, să privești valurile, să înoți în apele cristaline ale Mării Andaman, să practici sporturi nautice, să te bucuri de masajele corporale sau ale picioarelor chiar pe plajă, la prețuri foarte accesibile, în timp ce sorbi dintr-o nucă de cocos ținută la gheață. Și să te fălești apoi cu bronzul de vacanță, obținut cu măsură.

Text adaptat după Joey Santini

Fotografii www.joeysantini.com