Două temple și un hotel bizar

Text și fotografii: Grant Cameron www.grantthai.photography/

Traducere: ThailandaRo



În buna dimineață în care vizitasem Wat Muang, am dat peste alte două temple – fiecare cu farmec distinct și aspect cumva insolit.

Cu fiscul nu te puneai nici secolele trecute

Primul, Wat Khun Inthapramun, este o construcție religioasă ce datează din epoca Regatului Sukhothai. Aici stă adâncită în meditație cea mai mare și mai lungă statuie din Thailanda ce îl înfățișează pe Budhha culcat; se odihnește în deplină seninătate, cu toți cei 50 de metri ai săi măsurați din creștet până în tălpi.

Conform legendei, Khun Inthapramun a fost un fel de ofițer administrativ însărcinat cu colectarea dărilor; el a delapidat discret visteria cârmuitorilor pentru a construi această reprezentare masivă a lui Buddha.

Când regele l-a întrebat despre sursa fondurilor necesare edificiului, Khun Inthapramun n-a dezvăluit adevărul, temându-se că meritul acestei inițiative să nu fie atribuit regelui. Adevărul s-a aflat, iar funcționarul fiscal a obținut notorietate, dar a și fost condamnat la moarte.

Așa cum se vede din imagini, pavilionul modern este foarte cochet și atrăgător.

Cărămidă peste cărămidă
În zare se vede un alt templu, cu un turn tipic chedi – ce ne-a făcut să mergem până acolo, să-l vedem de aproape.

Wat Tha It, „templul din cărămizi”, include o pagodă înaltă de 73 de metri (cam cât un bloc cu 12 etaje) și lată de 40 m – un edificiu octogonal cu terminație-clopot și 32 de benzi torsionate, construită în stilul arhitectonic Lanka-Ayutthaya și Rattanakosin. Începută în 1992, construcția a fost inaugurată în 2000 de către Prințesa Maha Chakri Sirindhorn.

Acel chedi auriu este numit Phra that Chedi Sri Pho Thong; templul a fost inițial ridicat în 1761 și se presupune că zona respectivă ar fi fost destinată arderii cărămizilor necesare pentru Wat Khun Inthapramun.

Un hotel ciudățel

Cum vii dinspre autostrada 32, n-ai cum să nu remarci o clădire stranie, pe stânga cum trece drumul peste un pod. Ne-a stârnit curiozitatea, am ieșit din șosea și ne-am dus glonț la arătarea aia, să vedem ce hram poartă.

Pngpetch Island Hotel, așa îi zice, și s-a dovedit că acea construcție bizară era o galerie de intrare elaborată și foarte spectaculoasă spre un hotel altminteri comun, în fața căruia străjuiau statuete reprezentând personaje chinezești.

Deși asocierea poate fi catalogată drept de prost gust, pozitiv ni s-a părut faptul că tariful pe noapte la acel hotel e de doar 500 baht. Poate e bântuit…

Interiorul însă e ok, ne-am schimbat părerea. Exteriorul este protejat de două făpturi legendare, Naga, ce șerpuiesc de-o parte și de alta a insulei.

Destinația acestor obiective este: Wat Khun Inthapramun Intha Bramun, provincia Ang Thong (aprox. 90 km de Bangkok)

Cum ajungeți acolo:

  • Wat Khun Inthapramun – 14.642519N, 100.427914E
  • Wat Tha It – 14.636240N, 100.412421E
  • Insula Pongpetch – 14.429651N, 100.553698E