Indigo inepuizabil și creativitate până-n vârful acului

Pe harta mea afectivă a amintirilor thailandeze, Phrae este menționat drept „orășelul albastru”. Zic orășel, pentru că nu e cine știe ce mare metropolă, ci are sub 17.000 locuitori. Iar „albastru”, pentru că este marcat de indigo, de hainele și obiectele vopsite cu mauhom. Cred că zeci de familii se ocupă aici cu cultivarea plantei Indigofera Tinctoria și merită o poveste separată… Practic, la fiecare colț de stradă este fie un atelier de vopsitorie, fie magazine și magazinașe din care se revarsă pe trotuar noiane de rochii, bluze, fuste, pantaloni, traiste albastre, albastre, albastre.

Pe harta orașelului este marcată și o adresă unde mi-am promis să revin. Într-o zonă foarte liniștită a oricum foarte liniștitului Phrae, a fost o încântare să îl vizitez pe dl. Sakchira Wiengkao.

Pictor și designer cu studii academice, a lucrat ani de zile în Bangkok pentru prestigiosul brand Jim Thompson. Azi, artistul plastic este cultivator de tradiții și creator al multor colecții vestimentare inspirate din costumul și țesăturile tradiționale. Sakchira Wiengkao își expune creațiile la târguri internaționale de profil. Susține workshopuri, descoperă talente prin comunitățile unde călătorește; conduce un atelier cu o mulțime de croitorese și are propriul magazin situat chiar pe domeniul său ca o junglă modernă punctată cu clădiri vechi, cărora le-a păstrat structura și detaliile. Ca într-un labirint prietenos, acolo descoperi în fiecare colț amprenta pasiunii lui pentru textile și imprimerie, desen și cusături, tipare și manechine îmbrăcate în creațiile sale. Nu e săptămână în care să nu primească studenți sau să nu fie văzut alături de cusătorese, inventând și brodând el însuși pânza din care va croi următoarea lui colecție sub brandul Baisri

Ne-a primit cu sinceră bucurie, a fost extrem de ospitalier și răbdător – vizita programată pentru o jumătate de oră s-a întins la vreo trei ceasuri – și am plecat re-contaminați de pasiunea pentru indigo.

Dacă vă opriți în Phrae, vizitați-l neapărat.

Text și foto: Anca Ciuciulin / arhiva Sakchira Wiengkao