The Mandarin Oriental Hotel: reputația luxului absolut

A fost primul hotel de adevărate cinci stele ridicat pe malul fluviului Chao Phraya, cu deschidere chiar către apă; a fost primul care a avut un jazz bar și primul care oferea oaspeților servicii de SPA în interior – numai astea de-ar fi fost, și legendarul hotel de lux Mandarin Oriental* din Bangkok tot și-ar fi meritat locul de frunte în cronicile turistice ale orașului. Și, în ciuda concurenței acerbe, rămâne pe podiumul excelenței, precum o doamnă aristocrată care a știut să îmbătrânească frumos, cu stil și prestanță.

Ce îl face însă pe Mandarin Oriental să fie și azi unic, dezirabil, viu și strălucitor pe firmamentul industriei hoteliere thailandeze și mondiale? Rangul. Standardul de calitate. Locația este fabuloasă, restaurantul Le Normandie are o bucătărie excepțională, SPA-ul – unul dintre cele mai faimoase centre din Asia. Totul, de la mobilier, la ornamentele baroce și decorațiuni interioare ale camerelor și ale spațiilor publice, de la subtilitatea iluminatului până la vestimentația și comportamentul personalului – totul poartă amprenta rafinamentului șlefuit de secole…

Pe la mijlocul sec. 19, când Thailanda încă era cunoscută drept Siam, a apărut întâi o construcție cochetă de dimensiuni medii: o casă de odihnă pentru străinii ajunși aici în vizită sau cu treburi, fie negustori, fie navigatori. Apoi, sub bagheta investitorilor – inclusiv a la fel de legendarului Jim Thompson, magnatul mătăsii thailandeze – construcția avea să se extindă, să se modernizeze conform cerințelor și să devină unul dintre cele mai grozave hoteluri din lume: iconicul The Oriental. Timp de 145 de ani, călătorii și-au croit drum pe „Râul Regilor” pentru a sta la dichisitul Mandarin Oriental Bangkok și nu în altă parte. Printre oaspeți s-au numărat țari, regi, staruri, scriitori, designeri – de exemplu, într-o vreme Christian Louboutin venea aici o dată pe lună…  

De-a lungul anilor locul și-a consolidat faima, iar asta s-a datorat atât designului tributar amprentei și identității locului, cât și serviciilor excelente asigurate de nu mai puțin de 1.300 angajați talentați și devotați; unii au depășit două decenii de când lucrează la Mandarin.

În 2015 a început un proiect de renovare amplă, iar în 2019 s-a sărbătorit finalizarea și reînvierea acestei bijuterii arhitecturale – costurile au atins 90 milioane de dolari, iar rezultatul a meritat .

„Oriental Journey” este numele expoziției permanente organizate la etajul 1 din aripa cu grădină a hotelului, unde sunt etalate imagini și povești ce au marcat existența celebrului Mandarin.

*Mandarin Oriental este un lanț de hoteluri și resorturi de cinci stele ce ocupă unele dintre cele mai prețioase locații și proprietăți din Asia, Europa, Africa, Americi și Orientul Mijlociu.

Actualmente, rețeaua include 36 de hoteluri și 7 rezidențe în 24 de țări și teritorii, fiecare proprietate reflectând și dezvoltând bogata moștenire tipică brandului – adică lux contemporan purtând semnătura inconfundabilă a șarmului oriental.

Foto: https://www.mandarinoriental.com/bangkok