De la inele la portocale, de la monede la culori. Listă scurtă cu superstiții.

Când ieșiți din casă, faceți primul pas cu piciorul stâng și veți avea o zi bună. Dacă v-a atins cineva peste mână în timp ce amândoi vă întindeți după mâncare la masă, înseamnă că veți avea în curând un oaspete. Hrăniți animalele fără stăpân sau oferiți-le adăpost în zilele ploioase și veți atrage norocul de partea dumneavoastră. Dacă ați găsit o monedă pe jos, ridicați-o neapărat, căci este un baht norocos; în caz contrar, va „supăra” banii și-i va alunga din buzunar. Purtarea unui inel pe degetul mijlociu de la mâna dreaptă va atrage averea. Un inel purtat pe degetul inelar sau degetul mic de la mâna stângă va spori șarmul personal. Întotdeauna să aveți în bucătărie ouă și portocale; se pare că acestea vor aduce fericire în casă. Nu atingeți niciodată capul unei persoane, nici măcar al unui copil; capul este cea mai sacră parte a corpului.

Visați că un șarpe se înfășoară în jurul corpului? E de bine, înseamnă că vă veți întâlni în curând sufletul pereche. În cazul în care aveți deja un partener sau sunteți deja căsătorit și ați visat că ați găsit un șarpe, cineva este îndrăgostit de dumneavoastră. Iar dacă vă intră o broască în casă, va aduce cu sine norocul.  Visele de dimineață sunt verosimile, să le dați crezare deoarece în zori e momentul când îngerii vizitează muritorii.

Se spune că e norocos cel care termină ultimul porția de mâncare. Dacă mâncați ultimul dumicat de mâncare din farfurie, veți avea parte de un partener chipeș. Dacă vorbiți despre cineva și dintr-o dată el / ea apare sau auziți de el / ea, înseamnă că persoana respectivă va avea viață luuuungă. Când strănutați, cuiva îi e dor sau vorbește despre dumneavoastră. Întotdeauna consultați-vă cu un călugăr sau medium pentru a afla data favorabilă pentru organizarea nunții, pentru cumpărarea unei mașini sau înainte de a turna fundația unei case noi; inclusiv tinerii consideră această practică foarte importantă.

Majoritatea thailandezilor poartă amulete – citiți aici despre aceste reprezentări ale lui Buddha, de multe ori placate cu aur sau argint și purtate în jurul gâtului. Se crede că au puteri sacre, cum ar fi capacitatea de a proteja purtătorul de accidente sau boli.

Iar lista superstițiilor și credințelor poate continua pe multe, multe pagini. Aș mai adăuga aici doar una: tradiționala asociere a zilelor săptămânii cu o culoare anume, considerată fastă. Deosebit de atenți și prudenți în raport cu valorile spirituale, thailandezii sunt convinși că și culorile le pot influența radical destinul, în bine sau în rău. Lista de mai jos e ferm urmată de orice thailandez care se respectă: Luni, galben. Marți, roz. Miercuri, verde. Joi, portocaliu. Vineri, albastru. Sâmbătă, violet. Duminică, roșu.  Chiar dacă azi obiceiul pare unora desuet, nu însemnă că s-a abandonat coordonarea cromatică a calendarului cu vestimentația.

Pare simplu dar, conform astrologiei thailandeze, culoarea optimă cotidiană se va schimba și în funcție de semnul zodiacal al horoscopului, adică anul și ziua în care te-ai născut. Lăsând la o parte faptul că anumite culori ar aduce ghinion în funcție de zilele săptămânii: roșul nu ar fi recomandat lunea, galbenul sau albul ar putea fi nefaste marțea, așa cum miercurea am putea supăra spiritele dacă ne îmbrăcăm în roșu; joia să evităm violetul; nu cumva să purtăm negru sau gri vinerea, verde – sâmbăta sau să arborăm duminica o ținută albastră.

Concluzia: pentru că eu una sunt superstițioasă – deși ca european, nu am alte protocoale cromatice în afară de a nu purta negru sau maron în Thailanda – încerc să respect culoarea zilei din  săptămână. Cine știe de unde îmi sare norocul și îmi prelungesc vacanța?!

Text Anca Ciuciulin

Foto: Anca Ciuciulin / Tourism Authority of Thailand / pixabay.com / unsplash.com