Târgul de mâncare de la Thong Sala

Dacă Hat Rin, plaja din zona peninsulară a insulei Pha Ngan este prea binecunoscută amatorilor de petreceri mai deocheate – că doar cine n-a auzit de Full Moon Party?! – capitala Thong Sala este un orăşel-port pitoresc cu un profil mai conservator, deși și aici specificul asiatic se îmbină cu amprente occidentale. Portul are trei cheiuri, din care unul pentru navele și feriboturile mari și alte două pentru bărci pentru scufundări și ambarcațiuni mai mici ce pornesc spre Koh Samui, Koh Tao și porturile de pe continent Surat Thani și Chumphon.

Ca orice așezare siameză care se respectă, Thong Sala are câteva pieţe locale cu produse proaspete, mâncare şi îmbrăcăminte, dar şi un supermarket Tesco-Lotus, are magazine cu electronice și pizzerii, are saloane de masaj (unde poți lua și cursuri), câteva magazine non-stop 7-Eleven, dar și restaurante mediteraneene şi o cofetărie grozavă. Aici, ai (aproape) tot ce-ţi doreşte inima.

Daaaar… inima călătorului se va îndrăgosti iremediabil de târgul de mâncare ținut în fiecare sâmbătă. O stradă îngustă, mărginită de magazine şi de case scunde, devine făgaș neîncăpător pentru mulțimea fluidă de localnici și turiști strecurați printre tarabele cu castroane şi oale mari cu supe, prăjeli şi alte mâncăruri fierbinţi, preparate pe loc, peşti la grătar, creveţi, calamari în sos sau pe băț, condimente, fructe, ouă de prepeliţă în frunze de bananier şi orez gătit în zeci de feluri. Oferta culinară pare infinită: să iei curry sau tăiței? Pui fript, Pad Thai? Sau Som Tam, picanta salată de papaya? Închei cu mango sticky rice sau irezistibila roti, clătita cu banană? Unde mai pui că vei vedea reclame cu BBQ ce te ademenesc cu oferta „all you can eat” la doar 99 Baht.

Combinaţii infinite, bizare, ce îndeamnă la presupuneri, degustări, surprize. Locul e viu, atmosfera e saturată de arome și condimente. Se aprind lampioane roşii. Din difuzoare, curge muzică thailandeză. Thong Sala devine un turn Babel, în care deliciile culinare adună oameni din toate colţurile lumii.

Text: Anca Ciuciulin

Foto: Autoritatea pentru Turism a Thailandei