Stelele Sudului. De ce să mergem în… josul hărții. Partea I.

Pattaya

În anii ’60, era un simplu sat de pescari cu o plajă pustie. Astăzi, stațiunea Pattaya și-a căpătat un renume internațional, atrăgând anual milioane de turiști – atât thailandezi, cât și din întreaga lume.

Aflată în Golful Thailandei, la 150 km sud-est de Bangkok, Pattaya este azi una dintre cele mai cunoscute destinații de vacanță din Thailanda; are statut de oraș al provinciei Chon Buri, însă numeroasele plaje o califică drept stațiune ale cărei „perle” sunt Jomtien, Na Jomtien, Naklua, Bang Sae și Dong Tan. În plus, se bucură de accesibilitate tot timpul anului, grație unui climat prietenos ce permite o gamă vastă de activități, atracții și experiențe culturale.

Așadar, Pattaya are cam de toate, pe toate gusturile, pretențiile și buzunarele: activităţi de plajă, recife de corali, hoteluri luxoase, atmosferă plăcută, parcuri de distracţii, muzee şi intensă viaţă de noapte. Să menționăm și faptul că aici se găsește cel mai bun serviciu de scufundări din întreaga Thailanda! Ce trebuie pus pe listă: scara cu dragoni spre Wat Phra Yai, a cărui mândrie este uriaşul Buddha și Parcul Suan Chaloemphrakiat, retras din agitația urbană. Apoi satul elefanţilor din Pornprappanimitr Road, unde plimbarea pachidermelor prin junglă se încheie cu o bălăceală în râu; ferma de orhidee din Tampon Nong Pru și mai ales „Lumea subacvatică”, cea mai vizitată atracție turistică, un adevărat atlas al florei şi faunei exotice din Țara Surâsului.

Absolut de neratat în Pattaya: Sanctuarul Adevărului

O construcție gigantică, ce se avântă în bătaia soarelui și a vântului până peste 100 m înălțime pe țărmul mării la Rachvate Cape. Templul, proiectat și ridicat după principiile constructive thailandeze tradiționale, ingenioase și eficiente, este acoperit complet cu elemente ornamentale – mai precis, nu e centimetru fără o migăloasă sculptură în lemn.

Decorațiunile abundente au ca scop reflectarea în artă a viziunii antice asupra Pământului, cunoștintele ancestrale și filosofia Extremului Orient. Aici, vizitatorul – fie turist hămesit după exotisme, fie localnic smerit – are parte de o întâlnire simbolică spre înțelegerea vieții străvechi, a responsabilității umane, a ciclului vieții, a relației vitale cu Universul și a scopului final al existenței: Utopia…

Dacă aveți timp, mergeți la Grădina Botanică Nong Nooch, una dintre cele mai frumoase din lume; se întinde pe 240 de hectare în apropiere de Pattaya și adăpostește în special flori și plante tropicale din Asia de sud-est, Africa centrală și America Centrală.

Rayong

La doar două ore de Bangkok cu mașina pe autostradă, orașul este o destinație populară printre turiștii și localnicii care preferă o plajă cu atmosferă mai tihnită decât oferă – la doar 60 km mai sus – vioaia Pattaya.

Rayong este o urbe liniștită, mai degrabă patriarhală decât turistică; pare o lume aparte cu un fermecător ritm provincial. Nu veți vedea multe indicatoare în limba engleză; veți întâlni mai degrabă familii thailandeze sau grupuri de elevi și studenți decât excursioniști sau turiștii străini. Tinerii din Bangkok vin adesea aici pentru a-și petrece ziua în aer curat la malul mării sau pentru a savura o masă excelentă cu fructe de mare proaspete, disponibile de-a lungul plajelor și în restaurante. Pasta de creveți, creveții sărați uscați, calmarul uscat și peștele sărat de pe piața Ban Phe sunt produse populare, care sunt bine ambalate pentru transport dacă vreți să le luați la pachet.

Rayong e perfect ca bază de plecare pentru cei ce vor să ajungă pe insula Koh Samet, mai ales că puteți da o raită pe la obiectivele turistice și vă puteți face cumpărăturile înainte de a sări într-o barcă rapidă sau pe un feribot la Baan Pae. Pe insulă, puteți opta pentru mai multe variante de plaje și cazare. De exemplu, Hat Sai Kaew (plajă pentru distracții și petreceri) sau poate Hat Praow pentru mai multă liniște, apă limpede, valuri blânde, natură primitoare. Mergeți până la promontoriul Mae Pim la apus de soare pentru o belvedere uimitoare.

Atracție specială:

Rayong găzduiește festivaluri vesele și activități tradiționale, printre care Festivalul de fructe ce are loc anual în luna mai, când poamele ating sezonul de vârf și localnicii se mîndresc cu recoltele lor; asistați la  parada fructelor, concursul de fructe și chiar disputata competiție  Miss Fruit Gardener.

Fotografii: Autoritatea pentru Turism a Thailandei