Stelele Sudului. De ce să mergem în… josul hărții. Partea II.

Chanthaburi

Drumul spre plaja lungă de „doar” 111 km trece prin multe locuri pitorești, unde merită făcut câte un popas. Situată în proximitatea fermecătoarei Laem Sing Beach este Clădirea Roșie, construită de soldații francezi în 1893. Parcul Național Khao Khitchakut atrage sute de pelerini, ce vin pentru a venera urmele pașilor lui Buddha. În timpul unei croaziere spre ineditul sat Rai Phan Din, puteți admira peisajul punctat de vreo 400 de locuințe tradiționale lacustre.

Dar principala atracție din orașul Chanthaburi este Complexul de Bijuterii și Pietre Prețioase, unde veți putea cumpăra o varietate de pietre prețioase, precum celebrele rubine și safire thailandeze. Neapărat trebuie incluse câteva alte vizite: la fermele locale, unde veți savura fructe absolut delicioase, apoi în comunitățile Tha Luang, Talad Klang și Talad Lang. Merită bifat și Delfinariul Ocean Sea World, unde turiștii se pot fotografia de aproape cu delfinii.

Punctul de frontieră Ban Laem se află la granița dintre Thailanda și Cambodgia. KP Grand Hotel este printre cele mai înalte clădiri din oraș, în timp ce Mu Liang (Phraya Trang) este unul din cele mai populare restaurante. În plus, sunt multe restaurante cu specific mediteranean, cum ar fi Pikul Phochana, situat în districtul Klung și Krua Khun Rim Daeng Khlong, a cărui specialitate sunt mâncărurile de crabi.

De reținut:

Biserica catolică din Chanthaburi a fost construită ca replică a Catedralei Notre Dame din Paris. Acest lăcaș religios nu e doar un loc de pelerinaj al creștinilor; i s-a decernat Premiul pentru Conservare de către Asociația Arhitecților din Siam, sub Înaltul Patronaj al Maiestății Sale, Regele Bhumibol.

Chonburi

Este principala provincie de pe coasta de est a Thailandei; pe lângă celebra Pattaya – centrul  turismului comercial – sunt multe locuri și lucruri de văzut și de experimentat în regiune.

Orașul Chonburi, la doar 80 km de Bangkok, este cel mai apropiat oraș de litoral – motiv pentru care este foarte popular printre rezidenții metropolei. Adăugați resursele naturale abundente, plaje încântătoare, tradiții locale, delicatese regionale și fructe de mare proaspete și veți avea o largă paletă de interese pentru toate tipologiile de turiști.

Aventuroșii pot alege să viziteze Khao Sam Muk, unde există un altar chinezesc, grădini de cactus pe vârful dealului și muuuulte maimuțe sălbatice de-a lungul drumurilor prin păduri. Chonburi este, de asemenea, un paradis pentru iubitorii de plajă, cu puncte fierbinți precum Bang Saen, Pattaya și Koh Lan. Piața Nong Mon este locul unde puteți cumpăra suveniruri locale, produse artizanale și mâncăruri delicioase, cum ar fi Ho Mok sau curry de pește thailandez aburit, Khao Lam sau orez dulce lipicios în bambus, banane dulci, chipsuri de taro și fructe confiate.

Alte locuri sugerate în ghidurile de călătorie Chonburi includ plaja JomTien, Grădina tropicală Nong Nooch, Sriracha Tiger Zoo, Prasat Sajja Tham (Sanctuarul Adevărului), Khao Kheow Open Zoo, piața plutitoare Four Regions, insulele Koh Samed, Koh Si Chang, Koh Samae San.

Chonburi este și centrul Eastern Seaboard Development Project, un program amplu și ambițios de conservare a mediului și de conștientizare a impactului industrial asupra parcurilor maritime și satelor pescărești.

Trat

Este un paradis terestru pentru iubitorii astrului ceresc… Este punctul de plecare pentru a vizita pleiada de insule fascinante, printre care Koh Chang, Koh Mak și Koh Kut. În oraș se recomandă o plimbare la Wat Phai Lom, templul în incinta căruia se găsește Muzeul de Ceară al Celor Trei Venerabili Călugări.

La Wat Buppha Ram veți admira picturile murale străvechi, apoi să sugerăm să vizitați și interiorul templului Vihan Phra Buddha Saiyat. Turul nu se poate încheia fără o vizită la City Pillar Shrine, decorat cu simboluri chinezești purtătoare de noroc. În pădurea de mangrove Ban Tha Ranae, întinsă de-a lungul râului Khlong Chek, turiștii pot aprecia intensele eforturi de conservare a naturii. În comunitatea Khlong Bang Phra se pot petrece câteva ore fermecătoare printre magazinele și casele vechi, ce păstrează amprenta gloriei de odinioară din perioada de colonizare. La belvederea de la Laem Ngop vă veți extazia cu siguranță la imaginea apelor nesfârșite, imensitatea mării fiind „supravegheată” de farul cel mare și podul peste valuri.

De pus pe listă:

Pentru că zona este plină de resorturi și hoteluri boutique, nu ratați restaurantul Suan Pu de lângă pădurea de mangrove și restaurantul Sukhumvit, unde se gătesc cei mai delicioși tăieței de crab. Khaokang Jeh Moi Saentung, un magazin de orez și curry, ce funcționează de peste 40 de ani. Târgul de fructe din Trat are loc anual, în perioada mai-iunie. Drumul către Ban Hat Lek conduce la Koh Kong, o provincie din Cambodgia vecină.

Fotografii: Autoritatea pentru Turism a Thailandei