Luni, galben. Marți, roz… etc. Simbolismul culorilor în Thailanda

Un aspect fascinant al culturii Siamului este importanța culorilor: de la decorurile arhitecturale la ornamentele ce garnisesc farfuria cu mâncare, de la vestimentația ca o explozie cromatică la vopseaua taxiurilor multicolore…

Deosebit de superstițioși, atenți și prudenți în raport cu valorile spirituale, thailandezii nu se joacă atunci când e vorba de culori – convinși fiind că acestea le pot influența radical destinul, în bine sau în rău. Cea mai frecventă și la îndemână abordare este tradiționala asociere a zilelor săptămânii cu o culoare anume, considerată fastă.

Cultul culorilor din Thailanda își are originile în sistemul cosmologic hindus. La acea vreme, erau cunoscute doar șapte planete din sistemul solar, fiecăreia corespunzându-i o zi. În plus, ziua și planeta sunt puse „sub tutela” unei zeități, ea însăși asociată cu o culoare.

Din aceste legături a rezultat lista de mai jos, ferm urmată de orice thailandez care se respectă:

Luni: galben, pentru zeul Chandra care reprezintă Luna.

Marți: roz, pentru Mangala care reprezintă Marte.

Miercuri: verde, pentru Buddha care reprezintă Mercur.

Joi: portocaliu, pentru Brihaspati care reprezintă Jupiter.

Vineri: albastru, pentru Shukra care reprezintă Venus.

Sâmbătă: violet pentru Shani, care reprezintă Saturn.

Duminică: roșu pentru Surya, care reprezintă Soarele.

Așadar, de secole – și în măsura posibilului – thailandezii s-au îmbrăcat în fiecare zi a săptămânii în culoarea corespunzătoare. Chiar dacă azi obiceiul pare unora desuet, nu însemnă că s-a abandonat coordonarea cromatică a caleandarului cu vestimentația.

Potrivit credințelor populare, anumite culori ar aduce într-adevăr ghinion în funcție de zilele săptămânii. Roșul nu ar fi recomandat lunea, galbenul sau albul ar putea fi nefaste marțea, așa cum miercurea ai putea supăra spiritele dacă te îmbraci în roșu; joia să eviți violetul; nu cumva să porți negru sau gri vinerea, verde – sâmbătă sau să arborezi duminca o ținută albastră. Simplu, nu?

Ca să fie și mai „simplu”, conform astrologiei thailandeze culoarea optimă cotidiană se va schimba în funcție de semnul zodiacal al horoscopului, adică anul și ziua în care te-ai născut.

Concluzia: Thailanda este locul unde noi, europenii, neavând protocoale cromatice și chiar dacă nu suntem superstițioși, putem încerca să purtăm culoarea zilei din săptămână. Cine știe de unde sare norocul și ne prelungim vacanța?!