Masaj Thailandez

La malul marii Andaman am descoperit masajul thailandez

Text: Adina Branciulescu
Foto: arhiva personala

Am intrat ezitand in micutul salon de masaj de pe malul marii. Mi-am lasat slapii la intrare si am salutat incet si rar, incercand sa descopar obiceiurile casei. Pe doua podiumuri mari de lemn, inalte de jumatate de metru, erau aliniate saltele acoperite cu cearsafuri imaculate, despartite de perdele crem. Doua ventilatoare racoreau aerul fierbinte. Imi placea ceea ce vedeam, dar inca nu stiam ce sa aleg : masaj thailandez, masaj cu ulei, cu ulei de nuca de cocos, spate si umeri, picioare… Intr-un final, am cerut masaj thailandez.

Incepand din acea dimineata , redefinesc  zilnic masajul thailandez (e stretching, e  yoga, sunt apasari pe puncte dureroase ale corpului…). Si tot din acea zi, nu incetez sa-mi cunosc corpul. Sub mainile ferme ale doamnei Poo si, cand e momentul, sub coatele si talpile ei, imi simt oasele indreptate, muschii redevenind elastici si sangele circuland prin tot corpul. Cumva, ma duce cu gandul la un ritual initiatic al redescoperirii corpului…

Doamna Poo are grija de mine si nu ma menajeaza. Ma spala pe picioare, ma intinde pe burta, se asaza langa mine si incepe sa ma apese puternic de parca ar vrea sa ma lipeasca cu totul de saltea. Imi indreapta oasele,  apoi urca de-a lungul coloanei, pe vertebre cu degetele sau coatele. Apoi, ma apuca de talpile picioarelor, le ridica si preseaza cu piciorul pe spate.  Imi intinde meticulos mainile, picioarele, pana si degetele. Chiar daca este o abordare mai dura a conceptului clasic de masaj, in care maseuzul se foloseste de antebrate, degete  ( in special pe cel mare), coate si picioare, efectul este extraordinar nu doar fizic, dar si la nivel mental. In aceasta ora devin constienta de fiecare particica a corpului meu, imi simt fiecare muschi, ganglion, tendon si deget.

La sfarsit, imi apasa cu doua degete coltul interior al ochilor. “Good for eye”, imi spune si apoi imi traseaza o linie imaginara de la barbie la gura, nas si spre crestetul capului.  Conform masajului traditional thailandez, in corpul uman sunt  72.000 de linii energetice –  linii sen – dintre care zece sunt cruciale. Cand se produc dezechilibre energetic intre acestea, apar blocaje si boli; masajul  ajuta la eliminarea blocajele si restabilirea  echilibrului.

Dupa ce doamna Poo imi termina de masat capul, urechile si ma invioreaza cu cateva lovituri scurte si rapide pe umeri, imi ofera o ceasca de ceai, cel mai adesea de ghimbir. Ma simt detensionata, complet relaxata,  si cu o postura corecta a corpului. Si, de fiecare data cand ies din micul salon de pe malul marii, am senzatia ca stretchingul dnei Poo m-a facut cu cativa centimentri mai inalta.