Frigărui de vită

Beef satay, așa cum este cunoscut în Thailanda acest preparat din carne de vită este unul dintre acele feluri de mâncare care poate fi vedeta mesei sau felul acela de mâncare pe care toată lumea îl evită. Dacă vrei să iasă perfect, trebuie să știi secretul care transformă banalele bucăți de carne de vită în aceste frigarui care sunt atât de bune încât ai continua să mănânci și după ce stomacul îți dă semne că trebuie să te oprești.

Secretul pentru fragezirea cărnii de vită: bicarbonatul de sodiu

Această rețetă de carne de vită Satay este puțin specială, deoarece include o metodă la îndemână de a fragezi o bucată de carne de vită mai tare, astfel încât să devină suculentă, folosind bicarbonat de sodiu. Cuburile de carne de vită crudă sunt marinate peste noapte într-un amestec de condimente satay cu puțin bicarbonat de sodiu adăugat (doar 1/2 linguriță pentru 600 g de carne de vită).

Rețeta beef satay. Ingrediente:

* 13/16 bețișoare de frigărui din bambus
* 600g carne de vită – mușchiuleț sau file
* 65ml lapte de cocos – din cel gras!
* 1 lingură pudră de curry
* 1 linguriță zahăr
* 2 linguri pastă de curry roșu thailandez – Aceasta este o aromă esențială și cheie în satay thailandez, deoarece este plină ochi de umami
* 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu

Pentru sosul de arahide:

* 1 lingură pastă de curry roșu thailandez
* 165ml lapte de cocos
* 80g unt de arahide, neîndulcit
* 50g zahăr alb
* 1 linguriță sos de soia
* 1 lingură oțet – sunt o mulțime de alternative aici, avem nevoie doar de un oțet pentru a adăuga un gust pentru a echilibra aroma în sos;
* 85ml apă

Pentru gătit:

* 1 lingură și jumătate de ulei
* 2 linguri de arahide
* Felii de lime (opțional)
* Frunze de coriandru și felii de chilli


Mod de preparare beef satay:

Dacă gătiți pe grătar sau pe cărbune, înmuiați frigăruile/ bețele de bambus timp de 2 ore în apă, pentru a nu se arde.

Tăiați carnea de vită în cuburi de circa 2,5 cm. Separat amestecați ngredientele pentru marinada Satay într-un castron. Amestecați carnea de vită în marinada Satay. Acoperiți cu folie alimentară și marinați peste noapte (nu reduceți timpul de marinare, altfel carnea de vită s-ar putea să nu se înmoaie suficient).

Așezați bucățile de carne marinată pe frigărui – în medie câte 4 bucăți.

Încingeți 1,5 linguri de ulei într-o tigaie mare antiaderentă la foc mediu-mare.

Gătiți frigăruile timp de 10 minute (2 până la 2 1/2 minute pe fiecare dintre cele 4 părți) până când devin aurii închis și sunt complet gătite. (Notă: carnea de vită fragedă cu bicarbonat de sodiu trebuie să fie gătită bine pentru a fi fragedă)

Transferați frigăruile pe farfurie și lăsați-le la odihnă timp de 3 minute înainte de a servi cu sos de arahide.

Pentru sosul de arahide puneți toate ingredientele într-o cratiță mică la foc mediu.

Amestecați, apoi lăsați să fiarbă, amestecând din când în când, timp de 5 minute. Ajustați consistența cu apă – ar trebui să fie un sos gros dar pe care să îl puteți turna peste frigărui.

Trageți cratița de pe aragaz, acoperiți cu un capac și păstrați la cald în timp ce gătiți frigăruile.

Servire:
Se toarnă sosul într-un bol și se garnisește cu bucăți întregi de arahide

Se aranjează frigăruile de satay pe un platou și se presară cu coriandru și ardei iute. Se servesc cu sosul de arahide și pot fi însoțite cu orez fiert sau orez prăjit thailandez.