Orez prăjit thai

Kao pad, pe numele lui thailandez, orezul prăjit este un fel de mâncare foarte îndrăgit în Thailanda și disponibil la aproape fiecare restaurant din Țara Surâsului. Ba este, alături de pad thai, printre vedetele mâncării stradale thailandeze.

Astfel ne-am propus să te învățăm cum să prepari o farfurie delicioasă de orez prăjit, exact așa cum l-ai găsi în Thailanda. Să ne apucăm de gătit!

Rețeta kao pad. Ingrediente:

* 2 linguri ulei vegetal

* 2 căței mari de usturoi, tocați foarte mărunt

* 1/2 ceapă, tăiată cubulețe

* 150 g creveți (fierți sau cruzi) sau piept de pui feliat subțire

* 3 fire de ceapă verde, tăiate în bucăți de 4 cm

* 2 ouă bătute

* 3 căni de orez cu bob lung gătit, rece (de preferință Jasmine Rice fiert și ținut la frigider peste noapte)

Pentru sosul în care vom găti orezul, avem două opțiuni:

SOS OPȚIUNEA 1 (așa cum îl gătesc majoritatea thailandezilor acasă)

* 1 lingură și jumătate sos de soia

* 1 lingură și jumătate sos de stridii


SOS OPȚIUNEA 2 (rețeta originală)

* 2 linguri de sos de pește

* 1 lingură și jumătate sos de stridii

* 1 linguriță zahăr (orice tip)

Pentru servit (opțional)

* Fâșii de roșii

* Felii de castraveți

* Coriandru proaspăt

Mod de preparare kao pad:

Încingeți uleiul într-un wok mare sau într-o tigaie mare la foc mediu (Adăugați 1 lingură de ulei suplimentar dacă folosiți o tigaie)

Adăugați usturoiul și ceapa și lăsați la călit timp de 30 de secunde.

Adăugați creveții și partea albă din ceapa verde, amestecați timp de 1 minut.

Dați totul într-o parte a tigăii și turnați oul în cealaltă parte. Amestecați-l repede – aproximativ 20 de secunde.

Adăugați orezul și sosul (la alegere). Prăjiți timp de 2 minute, adăugând o parte din ceapa verde . Continuați să amestecați până când tot orezul este acoperit cu Sos.

Serviți imediat, ornat cu coriandru proaspăt, roșii și castraveți. Puteți să îl serviți și alături de satay de vită sau pui și chifteluțe thailandeze de pește. Pentru un plating ceva mai sofisticat, puteți să îl așezați într-un ananas scobit și să îl ornați cu nuci caju și coriandru