Ayutthaya

Thailanda a fost și în secolele trecute o țară mare și înfloritoare – dovadă cuvintele trimișilor francezi la curtea Regatului Siam, prin secolul XVII, ce comparau capitala Ayutthaya cu Parisul. Sună incredibil, dar Ludovic al XIV-lea, Regele Soare, a menținut relațiile diplomatice cu îndepărtata Thailandă!

Aflat la doar 86 de kilometri nord de Bangkok, orașul Ayutthaya a fost unul dintre cele mai mari și cele mai prospere orașe din Extremul Orient, dezvoltând schimburi comerciale active cu portughezii, olandezii, englezii. Această perioadă înfloritoare a durat mai mult de 400 de ani – până în anul 1767, când trupele din Birmania au cucerit în cele din urmă rivalul său etern, devastând orașul. Din 1700 de temple au supraviețuit doar 50.

Astăzi orașul reprezintă o adevărată pagină de istorie thailandeză. Măreția sa este reflectată de numeroase temple și ruine magnifice concentrate în centru și în jurul orașului situat pe o „insulă” înconjurată de râurile Chao Phraya, Pa Sak și Lopburi. Atracția principală este Parcul Istoric Ayutthaya, sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Tipic arhitecturii clădirilor religioase este influența arhitecturii Khmere și cea din Sri Lanka, modificate în conformitate cu tradiția Thai. O singură privire aruncată spre cele trei trepte ale Wat Phra Sri Sanpet, o plimbare printre ruinele rămase și zonele atent restaurate – și nu veți uita niciodată acest loc.