Phrae

Anticul orășel a fost pe vremuri un punct nodal esențial pentru comerțul cu lemn de tec; moștenirea acelei epoci se regăsește în nenumăratele conace construite din lemn. Acestea, împreună cu amplele spații înverzite, cu templele dichisite și frumusețea promenadelor de-a lungul râului fac din Phrae un obiectiv binevenit pe lista oricărui turist. Orașul este deocamdată destul de puțin vizitat, neaglomerat – ceea ce e de apreciat de către cei ce caută popasuri cât mai autentice, cu atracții netulburate și mâncare absolut delicioasă. Localnicii, ce includ o mulțime de călugări, sunt printre cei mai prietenoși din Thailanda – iar asta face șederea acolo cu atât mai plăcută.

Majoritatea obiectivelor și atracțiilor nu presupun cheltuială consistentă, dimpotrivă. În afară de biletul de avion (low-cost), mâncare și cazare, aproape că nu prea trebuie să plătești; majoritatea obiectivelor se vizitează gratis. Poți închiria o mașină modestă, poți vizita împrejurimile cu bicicleta.

Cei interesați de istorie, cultură și tradiții au de bifat temple, muzee, vile vechi cu parfum aristocratic (locuri potrivite și pentru turiștii însoțiți de copii): Ban Sao Roi Ton, Kum Chao Luang, Komol Fabric Museum.

De exemplu, templu Wat Phra Non este unul dintre cele câteva din Thailanda în care statuia centrală îl reprezintă pe Buddha culcat, nu în picioare sau șezând, cum apare în majoritatea templelor.

Cel mai vechi templu din Phrae este însă Wat Luang, ridicat odată cu înființarea orașului, în secolul 12 și unde sunt expuse artefacte datând din perioadele istorice Lanna, Nan, Bago și Mon.

Vizitați negreșit Muzeul Khum Jao Luang; clădirea impozantă ce datează din 1892 a fost reședința guvernatorului provinciei și etalează un mix fermecător de stiluri arhitecturale și decorațiuni thailandeze și europene. Cereți să fiți conduși prin toate încăperile și, de ce nu, în subsolul unde erau ținuți și pedepsiți servitorii, sclavii și prizonierii…

Tot din categoria reședințelor bogate: Muzeul Vongburi House este o construcție cu două etaje din lemn pentru familia ce deținea o foarte profitabilă concesiune a exploatărilor forestiere de tec. Drept care, în multe dintre cele 20 de camere sunt expuse antichități din tec din secolul 19, documente – inclusiv acte de proprietate asupra sclavilor – fotografii și nenumărate artefacte ale trecutului istoric legat de prețiosul lemn.

Pentru iubitorii de natură și mici drumeții, există cascade (Tad Mhok) și peșteri (Pha Nang Koi), locuri liniștite și relaxante în decoruri pline de farmec. Sau, parcul natural Phae Mueang Phi, la12 km de oraș unde puteți ajunge cu bicicletele puse la dispoziție de hotel. Aici, timpul a erodat solul nisipos, lăsând doar piloni ciudat sculptați ca martori geologici ai trecerii secolelor.

Și pentru că nicio călătorie nu e completă fără o vizită în piața locală, sugerăm să-i alocați o oră sau două și în Phrae. Colorată, prietenoasă, sonoră și incitantă, piața e plină de tarabe cu mâncare și cu suveniruri; este poate varianta cea mai „vie” a unei sesiuni de shopping provincial, fără vitrine luxoase, dar luminată de voioșia localnicilor mândri să expună, să explice și să-și vândă produsele.

De neratat! Ban Thung Hong este o suburbie faimoasă prin țesăturile din bumbac lucrate aici și vopsite cu indigo: Mo Hom. Prăvăliile „albastre” se întind una după alta, având alături sau în spate atelierele de vopsit unde puteți învăța să vă faceți propriile eșarfe Pah Mor Hom. Una dintre ele, Baan Pa Ngiam, inclusă în programul de conservare a meșteșugurilor OTOP („Un district, un produs specific”) oferă workshopuri și cazare. Veți avea de unde alege pantaloni, cămăși, rochii și eșarfe vopsite manual cu miraculosul „indigo, the living colour”.