300 de cuvinte despre călătorie

De Marius Constantinescu

Pentru mine, călătoria este cea mai frumoasă expresie a libertății. Prin urmare, cred în ea și în melanjul cu un timp interior care nu se împiedică de clișee.

Nu cunosc studiu mai bun decât călătoria. Și nu ești nicicând mai pregătit pentru planeta care te așteaptă în prag decât în primele decenii de viață.

Tinerețea, de multe ori, înseamnă îndrăzneală. Ești liber: să zburzi, să experimentezi, să cunoști, să testezi, să te umpli, să aduni, să colecționezi, să calci strâmb, să greșești, să te repliezi și să nu produci găuri în cer cu nicio acțiune a ta, atâta vreme cât e învelită în sacul de dormit al bunului-simț.

Du-te. Caut-o. Încearc-o. Fă-o, pe cât posibil, atunci când nevoia s-a copt în tine ca un fruct inepuizabil. Este finit, de fapt, iar mai târziu, oricât de ales e gustul, s-ar putea să nu-ți mai astâmpere foamea. Fă o călătorie (sau mai multe), mai lungă sau mai scurte, mai cuminte sau mai temerare, nu ca să îți schimbi lina orizontului, ci ca să îți acorzi dreptul de a fi liber, schimbător ca mirajul unui deșert.

Nălucirea asta acționează ca un fixator pentru tot ce te descrie mai convingător. Urcă-te în ce mijloc de transport vrei sau doar în bocancii cei mai rezistenți și ia-o din loc. Nu sta.

Du-te departe cât ești tânăr. Măcar o dată departe de tine. Ia-ți bagaje puține. Vino de acolo încărcat. Întoarce-te și mai tânăr.

Atunci citim cel mai mult. Atunci probăm cel mai tare. Atunci vedem cel mai bine. Atunci auzim cel mai fin. Atunci culegem mii de fire și din ele împletim propriul covor care ne definește. Pe el îl vom așterne sub picioarele altora, pentru a-i duce în zbor mai departe.

Marius Constantinescu este jurnalist TV, realizator și prezentator, scriitor și călător.

(Text din volumul Rosé – Ed. Nemira 2017. Fotografiile autorului.)