Versailles de Chiang Mai

O fermecătoare bizarerie – așa am putea considera locul acesta, situat în colțul de nord-vest al perimetrului vechiului Chiang Mai. Cafeneaua Versailles de Flore este un inedit strop de Europă grefat într-un ambient asiatic, precum un bijuterie prețioasă de epocă purtată îndrăzneț la o jachetă de jeans.

Concepută în stil neo-renaissance, cafeneaua are o surprinzătoare aură aristocratică prin arhitectura tipică Franței de secol XVIII și elemente decorative și rafinamente estetice împrumutate parcă de la curtea Regelui Soare. Opulența este vădită nu doar în spațiile interioare de palat, dar și în fațade și grădină. O bogăție botanică perfect construită, cu copaci umbroși și vegetație dichisită…

Este o experiență pe care agențiile de turism local au început destul de recent să o treacă pe lista de check-in.

Ca într-o rezidență regală, și plăcerile culinare sunt elegante și rafinate; la Versailles de Flore vizita e completă numai dacă bei un ceai din cești de porțelan, deguști câteva feluri de prăjituri savante, lenevești lângă bazin sau alegi tihna unei promenade prin umbroasele sale alei. Meniul de băuturi conține o selecție de cafea, sucuri și mocktails pentru cei care nu îndrăgesc cafeina.

Când foamea dă ghes, orice turist își poate găsi aici alinarea în meniul cu feluri homemade thailandeze sau europene, gen pâine de casă, pizza și spaghete – dar cel mai bine comandați specialitatea casei, un signature meniu: rulouri de homar asociate cu sos cremos de creveți. Tot pe lista de bucate stau la loc de cinste nobilele Afternoon Tea Set și Mermaid Floating (mâncare plutitoare – la propriu, pentru că este arajată în așa fel încât poate fi savurată și în piscină).

Chiar dacă ineditul locului s-ar putea să vi se pară excesiv, să nu uităm că în industria turismului apar mereu noi puncte de atracție, cu noi dimensiuni ale creativității, iar domeniul cafenelelor speculează ideile originale. Și apoi, să petreceți o oră-două înconjurați de atmosfera unică a artei europene în inima străvechiului Chiang Mai nu e de colea.