Bo Klua View și sarea pământului

Cuibărit între dealurile molcome Doi Phu Kha, în provincia nordică Nan, acest loc de tihnă oferă nu doar cazare în 11 bungalouri simple dar confortabile, cocoțate deasupra teraselor plantației de orez, ci și o stare rară de simplitate și de liniște primordială. La vreo 700 de metri deasupra nivelului mării, clima e mai mereu prietenoasă cu europenii: blândă ziua, răcoroasă noaptea. Te culci și te scoli în mijlocul naturii, auzi și vezi în vale râul Mang, bei cafeaua plănuind pe îndelete restul zilei: să vizitezi mai întâi satul de jos și anticele fântâni de sare.

Sunt principala atracție a locului – Bo Klua se traduce prin „iazuri de sare”; timp de secole, sarea extrasă a asigurat comunității relativa prosperitate, iar procedeul tradițional se aplică și azi. Apa sărată este scoasă din fântână, fiartă apoi în vase de lut; după evaporarea parțială, sarea este pusă în coșuri suspendate deasupra cuptoarelor pentru a se usca. Iodată sau neiodată, este apoi ambalată și pusă la vânzare pentru localnici și turiști deopotrivă.

După ce ai cumpărat punguța cu sare, mergi să dai o raită prin așezările vecine, unde cei din comunitățile etnice hill tribes nu se împodobesc pentru văzul turiștilor, ci pentru că tradiția o cere, iar ei au datoria morală să își cultive moștenirea culturală.

Poți include în meniul zilei un pic de adrenalină, făcând raftind pe râul Wa. O zi sau două sunt de ajuns să guști farmecul și ritmul tipic vieții rurale din acestă parte încă neîntinată a Thailandei de pe muchia graniței cu Laos.

Pentru că la Bo Klua, atracțiile nu sunt cosmetizate precum în alte celebre destinații. Plăcerile simple ale vieții – pentru asta ai venit, asta primești.